Už má vaše jednotka datovou schránku? Od ledna budou povinné!

Připravte se na povinné založení datových schránek pro naše organizační jednotky, a tak mějte pod kontrolou všechny změny, které jejich používání přinese.

Stát všem právnickým osobám už v lednu založí datové schránky automaticky v několika vlnách 

Od ledna 2023 se stanou datové schránky povinnou věcí pro všechny spolky, tedy i všechna naše střediska, okresy, kraje i ZvOJ, které si je dosud sami nezřídily. Stát bude datové schránky zřizovat automaticky od ledna v několika vlnách a na určitou dobu předtím bude proces zakládání datových schránek “svépomocí” pozastaven. Vedoucí jednotky bude informován poštovní zásilkou. 

Nečekejte na automatické založení, datovou schránku si zřiďte sami

Doporučujeme si zřídit datovou schránku s předstihem, ať vás na jaře v roce 2023 nic nezaskočí a máte vše nastavené a připravené. Můžete si například už teď po založení nastavit přeposílání e-mailů a nebo můžete vybrat i další lidi pro přístup do datové schránky organizační jednotky. Tak nebudete vystaveni situacím, kdy nebudete vědět, že vám do schránky něco přišlo, že je všechna zodpovědnost na jednom člověku a nebo, že nemůžete odevzdat daňové přiznání, které budete muset odevzdat elektronicky, ale ještě nebudete mít přístup. Zřízení datové schránky je velmi jednoduché a vyhnete se tím situacím, které vám mohou později zkomplikovat fungování v jednotce.

Na Skautské křižovatce už delší dobu máme podrobné informace o datové schránce, jejich výhodách, úskalích, praktických zkušenostech z používání ve středisku a také informace o tom, že zatím jsou DS nepovinné, ale v budoucnu se to změní. 

Jak zřídit datovou schránku popisujeme na Křižovatce

Založit datovou schránku pro středisko není obtížné a v několika krocích postup popisujeme na Křižovatce. Vedoucí organizační jednotky musí navštívit pobočku CzechPOINT, kterou nalezne na poště nebo městském úřadě.

Každá jednotka na Skautské křižovatce najde všechny informace a vysvětlení. V následujících týdnech a měsících máme v plánu téma datových schránek komunikovat a průběžně připomínat tak, aby jednotky měly dostatek informací a měly důvod si datovou schránku založit včas a s předstihem. 

Pokud máte dotazy k tématu o datových stránkách, můžete se podívat na “SkautFórum”, na obecný článek zveřejněný na webu ČRDM či nám napište na podpora@skaut.cz .

Jan Chmelař

Asistent organizačního zpravodaje