Už jste četli Denní věštec? ZVaS pro rok 2022 skončil a na jeho konci byla zachráněna fantastická čarofauna

O víkendu 16.-18.9.2022 se uskutečnilo v Benešově a především v konopišťském zámeckém parku celostátní kolo závodu vlčat a světlušek v ročníku 2022. Tím byl završen letošní ročník závodů, který ojediněle proběhl s 4letou pauzou. Pojďte se s námi ohlédnout za akcí i celým ročníkem.

Celostátní kolo plné kouzel a kouzelných okamžiků

Vlčata a světlušky z celé republiky zde zastupovali své kraje a těšili se na neobyčejné dobrodružství. A to se jim poštěstilo. Jejich úkol bylo pomoci Mlokovi z kouzelnické říše se záchranou fantastické čarofauny a společně sháněli po celý víkend návod a ingredience na to, jak zachránit ohroženého bílého nosorožce. Symbolický rámec by provázán celou akcí. Nejsilněji rezonoval na stanovištích, která ač velice náročná byla pojata velmi mile a úměrně celostátnímu kolu. Tým z Benešovského střediska, pod vedením br. Šůgra a br. Jezevce, který toto břímě nesl čtyři roky, se se závodem vypořádal se ctí. Nepřízeň počasí - déšť a chladno stěžovali už tak náročný závod. Všechny šestky závod dokončily a v neděli si již s úsměvem na rtech přišly vyslechnout výsledky. 

  • Putovní trofej ses. náčelní putuje do Jihlavy, s počtem 753 bodů zvítězila šestka Vakoveverek ze 7. dívčího oddílu Veverek.
  • Putovní trofej br. náčelníka putuje do Prahy, s počtem 758 bodů zvítězila šestka Skokanů černých z 24. smečky vlčat Skokani.  

Vítězem celého klání jsou především světlušky a vlčata jako takoví. Jak podotkla při ukončení ZVaS ses. Véňa – náčelní, důležitým poselství ze závodu jsou přátelé, které každý má kolem sebe a se kterými může tyto jedinečné okamžiky sdílet.

foto: Petr Herold

Celou fotogalerii závodu si prohlédnete v albu benešovských skautů. Shlédnout můžete i reportáž Zpráviček na ČT Déčko či si přečíst článek z Benešovského deníku

Malé ohlédnutí za celým ročníkem závodu

Poprvé v historii se ZVaS konal po čtyřleté pauze způsobené pandemií covidu. Jsme moc rádi, že pořadatelé i oddíly opět “naskočily” do tradičního závodu a vše pokračovalo, jak bylo před 4 lety přichystáno. Časová odluka byla také znát u samotných vlčat a světlušek, kteří moc nevěděli v základních kolech, co je vlastně čeká. Někteří si zažili naposledy ZVaS v první třídě, ale to již je dlouhý čas v životě vlčat a světlušek. 

  • V základních kolech proběhlo 77 závodů s účastí 1293 šestek s počtem 8157 vlčat a světlušek. Z toho 4095 světlušek a 4062 vlčat.
  • V krajských kolech bylo uskutečněno celkem 15 závodů s počtem 317 šestek a 2078 účastníků. Z toho 1082 světlušek a 996 vlčat.
  • Celostátního kola se zúčastnilo 28 šestek ze 14 krajů. Početně tedy 191, z toho 96 světlušek a 95 vlčat.

Za všechna dobrodružství, která mohli vlčata a světlušky zažít na základních, krajských kolech a v celostátním závodu vděčíme především pořadatelům, mnoha dobrovolníkům, kteří organizovali všechna kola ZVaS a také vedoucím, kteří vlčata a světlušky mnoho let vedou a připravují pestrý skautský program.

Během tohoto ročníku se šestky vlčat a světlušek ocitly několikrát v Bradavicích, putovali s malým princem, cestovali kolem světa, zkoumali pevnost boyard, či poznávali večerníčky. Organizátoři opravdu vymysleli nespočet krásných symbolických rámců.

Tento ročník ZVaS byl trošku jiný. Do praxe se uvedly změny v pravidlech a disciplíny, které po revizi v letech 2018 - 2020 nasedají na kompetenční model výchovy vlčat a světlušek a spolu s nově definovanými cíli závodu jako je prožití společného zážitku, symbolický rámec a vyzkoušení si schopnosti poradit si se situacemi dnešního světa posouvají ZVaS jako komplexní výchovný nástroj na roveň ostatním připraveným vzdělávacím materiálům. Posílena byla i zpětná vazba, aby si šestky neodnesli jen informaci o jejich pořadí, ale věděli hlavně v čem jsou dobří a na jakých výzvách mohou dále pracovat.

V tuto chvíli nám nezbývá než uzavřít ročník 2022 a těšit se na další závody vlčat a světlušek v roce 2024.

 - - -

Za ústřední tým ZVaS

Dana Tarantová - Komtesa, Tomáš Kurc - Šůgr , Markéta Musilová - Blecha, Jura Kurej - Jiskra