Ústřice ve skleníku

V sobotu 14. 10. 2023 se sešlo asi 60 členů odborů, pracovních skupin, redakcí skautských časopisů, některých zvláštních organizačních jednotek, Výkonné rady a Náčelnictva, aby se navzájem seznámili se svou prací a diskutovali o aktuálních tématech v Junáku – českém skautu.

Ústřice je setkání dobrovolníků kolem skautského ústředí. Letos se konalo v prostorách PřF UK a botanické zahrady na pražském Albertově. Protože nám počasí nepřálo, byl naším nejčastějším útočištěm skleník.

Ústřice se koná každý rok. Jejím cílem je podpora synergické spolupráce dobrovolnických týmů kolem ústředí s VRJ, vzájemné seznámení se mezi jednotlivci i týmy, poděkování za dobrovolnickou práci a konzultace témat pálících organizaci. Takovými tématy byly letos hlavně změny ve vzdělávání a bezpečný skauting. 

Účastníci se seznámili s prací VRJ, s vytvářením Strategie 2030, s Kodexem jednání dospělých a s probíhajícími i plánovanými změnami ve vzdělávání. V malých skupinách pak diskutovali o koncepci bezpečného skautingu, dopadech změn ve vzdělávání na výchovné odbory, o tom, jak může skauting posilovat odolnost dětí, jak by se mělo změnit zdravotnické vzdělávání vedoucích oddílů, ale také o tom, jak posilovat užitečnost a udržitelnost skautských akcí, nebo o programech Skautského institutu pro mladé dospělé. Zájemci si vyzkoušeli programy zaměřené na postoje a hodnoty.

Sobotního večera a neděle využily některé týmy pro pracovní setkání nebo vzájemné navázání spolupráce. Společně se setkaly např. redakce skautských časopisů nebo zástupci roverského a perso odboru.

Děkujeme dobrovolníkům za jejich dlouhodobou práci v mnoha týmech skautského ústředí a těšíme se na setkání za rok!

Za tým Ústřice
Petra Bašová – Fidla