Jaká byla Světová skautská konference 2024?

V srpnu se stala egyptská Káhira místem 43. Světové skautské konference WOSM. Také delegace Junáka – českého skauta byla u toho. Jaká je nová strategie na příštích 9 let? Kde se uskuteční budoucí celosvětová skautská setkání? Kdo se stal nově členem Světového skautského výboru? Odpovědi na tyto otázky již známe.

Ve dnech 17.-23. 8. 2024 se v egyptské Káhiře uskutečnila 43. Světová skautská konference (World Scout Conference). Konference je obdobou našeho Valného sněmu pro Světovou organizaci skautského hnutí – WOSM. Jedná se o nejvyšší orgán WOSMu, který se schází 1x za tři roky, schvaluje strategii a další usnesení, rozhoduje o konání dalších světových akcí a volí výbor, který pak hnutí tři roky vede. Více o Konferenci ZDE.

Za Junák – český skaut se Konference zúčastnili Kristýna Jelínková – Leela (členka Zahraničního odboru), Vojtěch Olbrecht – Fišer (zahraniční zpravodaj VRJ), Petr Vaněk – Permi (místostarosta) a Ondřej Vokál – Vokin (náčelník).

Světový skauting má novou 9 letou strategii

Konference schvalovala novou devítiletou strategii WOSMu, spolu s tříletým plánem. Jako vizi pro dalších 9 let si WOSM vytyčil “stát se nejvíce inspirujícím a inkluzivním hnutím mládeže na světě, vytvářejícím transformativní zážitky z učení pro každého mladého člověka, kdekoli na světě." Tuto vizi bude naplňovat strategickými prioritami jako Inovace vzdělávání (Innovate education), Posílení rozmanitosti a inkluze (Strengthen diversity and inclusion), Zabezpečení ochrany a wellbeingu  (Guarantee safeguarding and well-being), Oceňování dobrovolníků (Value volunteering), Organizace plnící svůj účel (A fit for purpose organisation), Adaptabilní organizace (An adaptable organisation) a Vlivná organizace (An influential organisation). Podrobnější informace k jednotlivým prioritám stejně jako celý text lze nalézt ZDE. Tříletý plán pro roky 2024-2027 je ZDE.

Jamboree 2031 bude v Dánsku a máme (skoro) v sousedství novou skautskou organizaci

Kromě toho se na Konferenci zvolili pořadatelé pro tyto akce:

  • Světová skautská konference 2027 – Spojené království
  • Světový skautský moot 2029 – Taiwan (Moot 2025 proběhne v Portugalsku)
  • Světové skautské jamboree 2031 – Dánsko (Světové skautské jamboree 2027 proběhne v Polsku)

Také bylo přivítáno několik nových členů organizace (nám geograficky nejblíž jsou skauti z Albánie) a bylo schváleno několik dalších usnesení, mj. k poplatkům, bezpečnosti (Safe from Harm), strategie akcí pořádaných WOSM (WOSM Events Strategy) a dalším. Kompletní přehled schválených usnesení je k dispozici ZDE.

Nově zvolení členové Světového skautského výboru

Do Světového skautského výboru bylo zvoleno 12 dobrovolníků, za předsedu byl vybrán Daniël Corsen a za místopředsedy Mori Chi-Kin ChengJulius Kramer. Kompletní seznam členů Výboru je k dispozici ZDE.

Naše delegace se Konference účastnila aktivně. Zapojila se nejen do samotných hlasování, ale byla také slyšet během diskusí, které probíhali. Její členové vedli různé sekce, workshopy a podíleli se na koordinaci tzv. Krakovské skupiny – uskupení 7 zemí střední a severní Evropy, které spolu na Konferencích spolupracují. Téma, o kterém jsme mj. vedli workshop a měli vstup na plénu, byl růst naší organizace. Za posledních 10 let se Junák  český skaut zvětšil o cca 50%, což je nárůst, který je v Evropě i ve světě oceňovaný.

Za českou delegaci
Vojtěch Olbrecht – Fišer

zahraniční zpravodaj Výkonné rady
Head of Delegation WSC 2024