Strategické téma Aktivní občanství uzavřeno. Mrkněte do závěrečné zprávy a využijte výstupy jeho naplňování

Vedle příručky udržitelných skautských akcí PUSA pro svět nebo výstupů navázaných na 8. bod SVM - Zapojení do společnosti, je to třeba nabídka programů v rámci Vzdělávání na klíč či zohlednění tématu ve výchovných nástrojích.

Práce na tématu s prioritou 3 probíhala v letech 2019 - 2021, garantem tématu byl odbor Skauti na Zemi, zastoupený sestrou Vendulou Menšíkovou - Vendou. Jedná se o jedno z několika málo témat, které bylo v plné míře naplňováno dobrovolnicky.

Na konci roku 2018 Náčelnictvo schválilo zadání tématu, v návaznosti na to pak VRJ projednala a schválila plán jeho realizace.

Cíl naplňování strategického tématu: “Aktivní občanství je zavedené téma v Junáku s bohatou škálou programů a zkušeností. Stalo se samozřejmou součástí skautské výchovy. Činovníci se aktivně zapojují do občanských iniciativ a aktivit ve svém okolí. Mnozí se stávají jejich vůdčími osobnostmi.”

Nejvýznamnější výstupy naplňování tématu

  • Téma aktivního občanství bylo zohledněno ve všech výchovných nástrojích, které během naplňování strategického tématu vznikaly či byly revidovány, odbor bude v této činnosti i nadále pokračovat (stezky pro světlušky a vlčata, handbook pro světlušky a vlčata, vůdcovský handbook, Roverská metodika, aktivity na webu Chystám program a další).
  • Ve skautských časopisech bylo v letech 2019-21 publikováno 15 článků na témata související s aktivním občanstvím, z toho významná část v rámci pravidelné rubriky v časopise Skaut.
  • Vznikla a byla vydána  PUSA pro svět: příručka udržitelných skautských akcí
  • Připravili jsme textaci 8. bodu SVM “Zapojení do společnosti” do Stanov, v návaznosti na to popis Zapojení do společnosti na Křižovatce, včetně rozpracování do jednotlivých aspektů (pilířů), příkladů rozvíjených kompetencí, metodických otázek a odkazů na související zdroje.

Existuje nabídka programů na klíč pro oddíly, střediska a kurzy, jejichž odlektorování na skautských akcích odbor nabízí.

  • Byla spuštěna facebooková skupina “Udržitelné skautské akce” zaměřená na sdílení dobré praxe a diskuze k tématu

Kompletní závěrečná zpráva strategického tématu Aktivní občanství je k dispozici zde.

Co v návaznosti na ST přejde do běžné agendy ústředí

Odbor SnZ počítá s tím, že se i nadále bude zapojovat do vzniku/​revizí vých. nástrojů Junáka - českého skauta dle plánů programového týmu. V práci bude cíleně zohledňovat hlavní principy/​myšlenky 8. bodu SVM - Zapojení do společnosti.

Pokračovat bude také komunikace tématu skrze publikaci článků ve skautských časopisech či na Zpravodajství (prioritou je nyní zejména 8. bod SVM).

Odbor bude dále udržovat a plánuje posílit FB skupinu Udržitelné skautské akce a konzultovat s oddíly a organizačními týmy uplatňování udržitelného přístupu ve skautských oddílech a při organizování skautských akcí. Také bude nabízet konzultace k naplňování 8. bodu SVM při plánování prospěšných akcí a zároveň tak sbírat další příklady z praxe. 

Odbor bude dál udržovat nabídku seminářů a postupně přidávat nové.

Doporučení k budoucímu pokračování tématu 

Odbor považuje za potřebné vytvořit a nabídnout oddílům podporu v tématu klimatické krize (a dalších), která již dnes utváří budoucnost dnešních mladých lidí. Upozorňuje na potřebu většího důrazu na kompetence, které v souvislosti s nimi budou dnešní mladí lidé potřebovat, od aktivní účasti v občanských iniciativách na různých úrovních a přebírání vůdčích pozic, ke kritickému porozumění hlubším příčinám současných problémů a účasti na systémové změně.

Odbor navrhuje ověření stavu zavedení tématu aktivního občanství/Zapojení do společnosti v rámci organizace jako celku. Přes dosavadní sběr dílčích příkladů z praxe není zřejmé, jak vypadá širší obrázek a co se na poli aktivního občanství, praktického uplatňování bodu Zapojení do společnosti a udržitelnosti v organizaci děje v širším měřítku. Vnímá proto potřebu širšího průzkumu (zejména, pokud by ST mělo být předmětem návazné Strategie a zjištění celkového posunu v hnutí by bylo součástí této ambice).

Odbor navrhuje soustředit se na využití vzdělávacího potenciálu prospěšných projektů realizovaných oddíly (jako nejpoužívanějšího nástroje v oblasti aktivního občanství). Pro mnohé skautské vzdělavatele i oddílové vedoucí je téma aktivního občanství v praxi složitě uchopitelné a ze zkušenosti odboru vyplývá, že vzdělávací potenciál prospěšných projektů bývá nevyužit (vzdělávací cíle často bývají nereflektované a cíleně nerozvíjené). Za klíčovou příležitost pro změnu v tomto směru odbor považuje 8. bod SVM Zapojení do společnosti, který je vodítkem k rozvoji potřebných kompetencí a jejich začlenění do každodenního života oddílu.

Poděkování

Výkonná rada děkuje sestře Vendule Menšíkové a odboru Skauti na Zemi za realizaci strategického tématu a podporu kvalitní skautské výchovy napříč celou organizací.

Lenka Šablová, koordinátorka agendy Strategie 2022