Skautští vzdělavatelé se připravují na kurzy: Máme 44 nových zkušebních komisařů a další budou následovat

V únoru vrcholil Společný seminář OČK a Kurz lektorských dovedností, který připravuje vzdělavatele na působení ve zkušebních komisích. Zúčastnilo se jej 80 účastníků, z nichž 44 získalo nově OČK, čtyři účastníci dokonce získali rovnou OČK dvě. Dalších 27 činovníků absolvovalo v rámci semináře doškolení k prodloužení oprávnění garanta zdravotnických kurzů.

OČK (Odborné činovnické kvalifikace) opravňují ke zkoušení u čekatelských a vůdcovských zkoušek a k pořádání zdravotnických kurzů. Uděluje je zpravodaj VRJ pro vzdělávání na doporučení garantských skupin jednotlivých oborů OČK. Garanti nabídli společný seminář zájemcům, většinou v termínu 19 .- 20. února (některé obory měly seminář dříve, nebo pořádají více setkání, z nichž některá mají teprve před sebou). Dalších 41 kvalifikací tak je blízko dokončení, celkem tedy můžeme očekávat až 89 nově získaných oprávnění ke zkoušení. Kancelář ústředí celkem eviduje 1308 držitelek a držitelů OČK. 

Druhý ročník Společného semináře OČK proběhl stejně jako první ročník online z důvodu pandemické situace. Příští ročník proběhne (bude-li to možné prezenčně) v únoru 2023, termín vyhlásíme během několika týdnů a přihlašování na něj spustíme v říjnu 2022. K získání OČK je třeba důkladná příprava, doporučujeme si už teď projít podmínky jednotlivých oborů a začít se pomalu připravovat. Seminář není jedinou možností, jak OČK získat - obory nabízejí i možnost individuálního posouzení žádosti garanty. Informace a odkazy na žádosti o OČK jednotlivých oborů jsou na Skautské křižovatce

Děkujeme garantům OČK za poctivé posuzování žádostí a vedení seminářů. Zapojilo se celkem 51 garantů a lektorů jednotlivých oborů. Děkujeme také všem uchazečům, kteří věnují svůj volný čas do získávání skautské kvalifikace a za energii, kterou investují do přípravy dalších generací skautských vedoucích. 

Jaroslav Petřík - Australan
koordinátor OČK