Skautské patronáty potřebují tvou pomoc: Hlasuj & sdílej!

Největší program, který zapojuje děti a mládež do péče o českou přírodu se dostal do finále soutěže E.ON Energy Globe. Pomoz mu a vyhraj taky! Tohle kliknutí nesmí na tvém předtáborovém to-do listu chybět.

Chránit přírodu v souladu s 6. skautským zákonem je fajn věc, kterou se ohánět u košů na tříděný odpad nebo když tvoje družinka na tajňačku pořádá soutěž v hodu nožem proti borovému kmeni. Ale jak s tématem pracovat dál bez strašení a dmýchání klimatického žalu? Skautským vedoucím po celém Česku s tím už pět let pomáhají Patronáty.

Zajistíme odborníka, nůžky i hrábě

Program propojuje oddíly a školní třídy s odborným průvodcem, který pomůže vytipovat lokalitu a postavit plán péče. S vybavením, které pro projekt nafasujete, pak skupina dvakrát ročně vyrazí přiložit ruku k dílu. Společně staví hadníky, vyřezávají invazivní rostliny nebo budují vlastní tůně a mokřady. Je to způsob, jak kousek přírody dopodrobna poznat a smysluplně mu pomoci. A už teď v tom jede 300 oddílů a škol.

Jsme ve finále!

Patronáty již prošly přes odbornou komisi složenou ze členstva Akademie věd ČR. Teď jsou ve finále, kde soupeří s dalšími pěti environmentálními projekty o hlasy veřejnosti. Vítěz získá 500 000 Kč na podporu své činnosti. To by pro Patronáty byla pořádná vzpruha!

Tvůj hlas pomůže získat finance na zapojení dalších skupin a udržet Patronáty dostupné. Díky tomuhle kliknutí se třeba k vlastnímu svěřenému koutu přírody dostane i tvůj oddíl a zároveň tak ukážeme veřejnosti, že lesy a louky jsou pro nás víc než jen hřiště nebo tábořiště. A mimochodem: vyhrát můžeš i ty! Hlasující se zařadí do slosování o let balonem nebo třeba voucher do Hornbachu. 

Jak můžeš Patronáty podpořit?

Hlasuj pro Patronáty a sdílej výzvu i na svém profilu na sociálních sítích, nebo na sítích svého oddílu, střediska, okresu, rozešli informaci mezi své členy nebo jejich rodiče! 🙏 Pomůže i lajk nebo krátký komentář ❤

Můžeš použít naše předpřipravené texty a fotky!

Jakub Ambrozek - Mravenec
zástupce ředitele SI
(mravenec@skautskyinstitut.cz)