Se skautskou stezkou na tábory a dál!

Letní prázdniny jsou za rohem a s nimi i tábory! Těšíme se na dny strávené v přírodě a plné dobrodružství. Holky a kluci už nedočkavě čekají na to, co se na táborech bude dít, a co všechno s námi zažijí. Skautská stezka nepatří jen na schůzky. Sbalte si ji s sebou na tábor a zkoušejte nové věci.

Skautská stezka je nástroj pro holky a kluky od 11 do 15 let. Pusťme se do výzev, které stezka skautům a skautkám přináší. Pojďme ji zapojit do běžného programu tábora. Díky její vlastnosti, kterou je snaha o všestranný rozvoj si můžete pohlídat, že váš program je vyvážený. A skrze postupnému plnění úkolů můžeme my i holky a kluci vidět, jak se posouvají. Na táboře taky mají více prostoru si s vámi zkoušet nové věci a naučit se je. 

Zkuste si otevřít jeden ze stupňů skautské stezky a jen tak si ho projít. Online si můžeš stezku prolistovat zde. Taky vás u toho napadlo, že je v něm spousta úkolů, které jsou jako dělané na to, splnit si je na táboře? Je to tak. Tak pojďme na to!

Stezka na táboře

K zapojení stezek se dá přistoupit vícero způsoby. Jedním z nich je, že vytvoříte v harmonogramu dostatek prostoru pro to, aby si holky a kluci mohli stezku plnit sami. Tohle je způsob, který bude fungovat u vás, kteří máte stezku již zavedenou a skauti a skautky jsou motivovaní k jejímu plnění. Výhodou je, že každý si ji plní svým tempem a to, co ho baví. Podporujeme individuální přístup ke každému v oddíle.

Další možností je, že si věci, které běžně v oddíle děláte propojíte s úkoly a holky a kluci si tak úkoly plní naprosto přirozeně během činnosti, na kterou jsou zvyklí. Tohle se hodí dělat obzvlášť pokud se stezkou začínáte a potřebujete pro ni své členy a členky nadchnout. Není nic lepšího, než si splnit úkol a mít u toho pocit, že to šlo samo. 

Jaké úkoly by sem mohly spadat?

Cesta Země & Vody:

  • úkol 1 Pořádek - Udržuje na táboře pořádek ve stanu.
  • úkol 5 Sekera - Připraví dřevo do kamen, ke sprše nebo třeba na večerní oheň.
  • úkol 6 Oheň - Splní si třeba při službě v kuchyni.
  • úkol 33 Přespání - Postaví stan nebo přístřešek.

Cesta Vzduchu & Ohně:

  • úkol 6 Práce na táboře - Pokácí a zpracuje soušku, pomáhá s postavením táborových staveb, ...

Ve mnoha dalších úkolech je potenciál, ale k tomu aby se daly snadno splnit, možná potřebují trochu upravit vaši běžnou činnost. Pojďme se podívat na to, které by to mohly být.

Cesta Země & Vody:

  • úkol 7 Nové uzly - Použijte nové uzly při stavbě vázaných staveb.
  • úkol 8 Sportování - Postavte si na tábořišti hřiště a sportovní pomůcky nechte dostupné, aby si je skauti a skautky mohli půjčit. 
  • úkol 18 Kladné vzory - Pracujete-li v celotáborové hře s příběhy postav, nechte je na základě ní splnit tento úkol.
  • úkol 24 Můj názor - Vytvořte prostor pro zpětnou vazbu a nechte se vyjádřit všechny. 

Cesta Vzduchu & Ohně:

  • úkol 1 Cestování - Nechte holky a kluky naplánovat cestu na tábor.
  • úkol 3 Nakupování a vaření jídla - Dejte možnost podílet se na přípravě táborového jídelníčku. Nechte je v rámci služby pomoct s nákupem a uvařit.
  • úkol 9 Zkouším nové sporty nebo je zorganizuji - Nechte holky a kluky připravit sportovní program.
  • úkol 14 Hledám sebe - Vyrobte si místo jmenovek na stany osobní erby.
  • úkol 38 Demokracie v konkrétních příkladech - Zařaďte program, kde se budete bavit o vašich pravidlech, táborovém řádu, odměnách a trestech a jak o nich rozhodujete. Rozhodujete demokraticky?
  • úkol 50 Šetrné chování - Zapojte holky a kluky do příprav zero-waste tábora.

Říkáte si, že u vás stezky holkám a klukům moc nejedou? Co myslíte? Bude to tak, i když si z tábora odvezou spoustu splněných úkolů a další rozdělané? Motivace do plnění stezek i v novém školním roce by po povedeném táboře mohla být vyšší. 

Jestli jste se stezkami v oddíle ještě nezačali, tábor je pro to skvělá příležitost. Spolu s vedoucími si stezky projděte v těchto videích.

Pokud do toho budete chtít jít, tak využijte právě tábor k tomu dětem ukázat, o co jde. Zkuste jim stezku předat nějakým zajímavým způsobem. Co takhle rituál spojený s živly, který stezku provází? Udělejte je pro holky a kluky atraktivní. Rovnou si na táboře splňte nějaké úkoly a zavádět stezky i přes školní rok pak bude mnohem snazší. 

Kde najdu další inspiraci? 

Další nápady na zapojení stezek na táboře najdeš třeba v příručce Skautskou stezkou lehkým krokem. Nebo třeba ve článku z časopisu Skauting Revidovaná stezka jede poprvé na tábor

Hodit se taky může, hledat aktivity v Chystám program, kde si můžeš dle oblastí ze stezky propojit aktivity a úkoly ze stezky, kterými je splníš. 

Inspirovat se taky můžete v družinovém kalendáři, kde na každý týden letních měsíců najdete úkol propojený se stezkou nebo skautskými odborkami.

Za Skautský odbor,
Ywen - Eliška Omelková