Pročtěte si předjarní čísla skautských časopisů. Řeší dialog mezi generacemi, manuální zručnost i zapojování do společnosti

Předjarní skautské časopisy už dorazily do vašich schránek. Co v nich najdete a proč stojí za to si přečíst i další, které vám třeba poštou nechodí? Šéfredaktoři jednotlivých časopisů je ve zkratce představují, pro lepší zážitek ale svorně doporučují jejich přečtení!

Skautský svět

V aktuálním vydání jsme se podrobněji zaměřili na téma, které je aktuální jak v naší organizaci, tak v celé společnosti – na dialog mezi různými generacemi. Na článek navazuje rozhovor s místonáčelníkem L. Pelclem – Bilbem, který mluví o tom, čemu se věnovala pracovní skupina náčelnictva zaměřená na oblast práce s dospělými ve skautingu. V čísle si dále můžete přečíst rozhovor s Bedřichem Horným – Nabem o propojování různých skautských generací a dobré komunikaci mezi nimi. Najdete tu i dva články o Strategii: první je přehledem témat a cílů, které jsou v návrhu aktuální Strategie 2030. Článek Roman Šantora – Bobo se vrací do roku 1998, kdy Valný sněm hlasoval o první novodobé strategii Junáka.

Skautský svět únor 2024 

Světýlko

Čolci se se Světýlkem v únorovém čísle vydávají prozkoumat město. Je potřeba se v něm rychle zorientovat, umět najít cestu bludištěm uliček a neztratit se. Syslík se pouští po svém do úklidu a čtenáři si při té příležitosti mohou osvěžit, jak se s právně třídí. S únorovým číslem je možné trénovat na Závod vlčat a světlušek, procvičit se ve vyhledávání informací, logickém myšlení a zvládání problémových situací. V únorovém čísle také například startuje nový komiks Holubí hlídka, která v prvním čísle řeší Nebezpečí sítí. Nechybí ani tradiční rubriky jako hlavomor, rukodělka či recept.

Světýlko únor 2024 

Skaut

V únorovém Skautu je hlavní téma "Družina je hospodárná". V anketní otázce se ptáme rádců družin, jak může být družina hospodárná a navazuje odborka Ekonom/​Ekonomka, ideální odborka na zimní měsíce, která může pomoci uspořit finance nejednomu skautovi či skautce. V rubrice "Schůzka z pytlíku" máte naservírovaný program schůzky s tématem hospodárnosti, podle jiné strany vyrobíte recyklované krmítko či se dozvíte, jak uspořit v klubovně. V hudební rubrice si můžete přečíst, jak prožít hudbu obrazem, se survivalem se podíváte na orientaci v přírodě a pokud bude venku hnusně, jistě vyzkoušíte elektrické pokusy. I v únorovém čísle pokračuje Hra družin, která se stále těší i na nové družiny, které chtějí vyrazit na společné finále. A jste-li unavení z končící zimy, dozvíte se, jak dobít baterky či se zabavit hrou Molky...

Skaut únor 2024

Roverský kmen

Proč bychom se jako skauti měli zapojovat společnosti? A jak s tím můžeme začít? Na to odpovídá únorový Roverský kmen. Číslo nabité dvěma desítkami textů se dále zaměřuje na roverskou službu, zimní táboření nebo slam poetry. 

Audioúvod nového čísla Roverského kmenu. O čem bude nové číslo? A co provádělo jeho vznik?

Skauting

Zlaté ručičky – kdo z nás je má a jak dnes vlastně vypadají? Jsme manuálně zruční, pokud umíme vytesat totem, nebo uvařit oběd pro celý tábor? A jaké praktické dovednosti dává smysl předávat holkám a klukům v oddílech?  To vše se dočtete v aktuálním čísle časopisu Skauting.

casopis.skauting.cz

Ben Já Mína

Únorové číslo nás zavede do světa hudby a zvuků. Naši Benjamínci si vyzkouší ozvěnu v jeskyni i v lese, zjistí, co je to zvuk a jak se přenáší, vyrobí si vlastní hudební nástroje, upečou smetanový dort a vyrobí domácí máslo, zahrají si v orchestru a vymalují obraz slavného skladatele Bedřicha Smetany.

benjamina.skaut.cz

👉 Baví tě hledání odpovědí na otázky? Zajímají tě skautské časopisy a další nástroje skautské výchovy? Chtěl/​a by ses podílet na jejich zlepšování?
Chci dávat časopisům zpětnou vazbu

Časopisy do uší

A nastražte uši! Skautské časopisy i tentokrát mají svou audioverzi. Zabrouzdejte do časopisů, které běžně nečtete, a nasajte čerstvou inspiraci na to, jak být lepším vedoucím i člověkem.

Potřebujete časopisy přiobjednat?

Nechcete-li o informační a metodický servis přijít ani nadcházejícím roce, nezapomeňte si spolu s registrací časopisy objednat. Přiobjednání není složité. Využijte k objednání stránky send.cz.

Přišel časopis všem?

Zkontrolujte, jestli nové číslo časopisu přišlo všem, i vašim nováčkům. Návody najdete zde.

Za TDC
Petra Daněčková (Peťule)