Přivítejte nový roverský program

“Přeji vám, aby nový roverský byl pro vás podporou, takovou roverskou holí,” řekl při křtu roverského programu na úvodním ceremoniálu Obroku člen roverské skupiny z Děčína. Přivítejte i vy roverský program ve vašich roverských společenstvích. Pojďme se na něj podívat. Co v něm všechno najdete a jak s ním začít?

Roverský kompas

“Konečně se dozvím, co znamená roverská hůl a má to krásnou grafiku!” Pokud máte kolem sebe RS, kteří zrovna začínají s roveringem, dejte jim do ruky Roverský kompas. Provede je prvními kroky po roverské cestě, ukáže jim možnosti roveringu a leccos si v něm vyzkouší díky praktickým aktivitám. Po jeho dokončení budou mít představu o tom, co je může čekat a do čeho se můžou pustit.

Jeho kapitoly lze procházet v libovolném pořadí. Je vhodné, aby začínající RS měli  kolem sebe oporu v podobě průvodce, se kterým mohou sdílet svůj postup, povídat si o zádrhelích, nebo vymýšlet další svoje kroky. 

S Kompasem nemusíte čekat, než začne nový skautský rok, vezměte ho s sebou na tábor nebo na letní výpravy a akce. Využít se dají třeba tyhle kapitoly: 

  1. Vstupní rituál - hned v úvodu kompasu je část věnovaná vstupnímu rituálu. Tábor je skvělou příležitostí na takový krok své rovery připravit. Součástí rituálu může být kromě změny šátku a šňůrky (a dalších tradic, které ve své jednotce máte) předání právě Roverského kompasu začínající*mu roverovi*rangers k plnění. A výroba symbolické hole na kroj.
  2. Plň projekty a výzvy - ukažte RS, z čeho můžou vybírat, naveďte je na databázi na Rovernetu. Nebo využijte některý z našich sezónních výběrů - letní je tady na Zpravodajství. V kompase RS najdou i jak na to, aby si příští výzvy a projekty zvládli plnit sami. 
  3. Otevři se novým možnostem - celý rovering je pytel plný možností, můžete dát RS prostor na táboře, aby se zasnili a řekli si, co by sami rádi v roveringu zažili. Když si to sepíší, bude to první úspěšný krok k tomu, jejich sny realizovat. Jako dospělí průvodci jim můžete pomoct najít cestu k realizaci.

Projekty a výzvy

Projekty a výzvy, jakožto základní nástroje roverského programu, nejsou žádná novinka. Jejich databázi na Rovernetu už taky můžete znát nějaký ten pátek. Od Obroku jsou v ní k dispozici nové funkce. 

  1. Vyhledávání i podle témat - databáze nově nabízí možnost filtrování aktivit nejen podle oblastí roverské cesty, ale i podle jejich témat. A díky tomu najít přesněji zacílené výzvy nebo projekty.
  2. Oddíl-friendly - ptáte se občas, jak skloubit plnohodnotný rovering s působením u oddílu mladších členů? Spousta typů výzev i projektů se dá plnit právě u oddílu a spojit tak příjemné s užitečným. V databázi je najdete se štítkem “oddíl-friendly”.

Tím vylepšení nekončí. Brzy se můžete těšit na:

  1. Vytvoř vlastní výzvu či projekt - obsah databáze je pořád jenom začátek, důležitou vlastností roverského programu je participativnost. A proto je i databáze otevřená všem vašim nápadům a vyzkoušeným aktivitám. Přidávat a inspirovat ostatní můžete díky formuláři na rovernetu. 

Moje roverská cesta

Roveři a rangers je označení pro dospívající od 15 do 24 let. To je opravdu dlouhá doba, a navíc člověk se v tomto věku hodně mění a rozvíjí. Moje roverská cesta je nástroj, který může RS pomoct tuhle svoji dlouhou cestu trochu sledovat. Skládá se ze tří částí: 

  1. Moje cesta - slouží jako přehledová mapa, 
  2. Jak jsem na tom - kde se RS seznámí s obsahem všech oblastí roverské cesty a stanoví si, ve kterých se jim daří a na které se soustředit do budoucna, 
  3. Moje plány - slouží pro plánování dalších kroků na cestě.

S těmito třemi částmi lze pracovat dle libosti. Ideálně se na úplném začátku seznamí s oblastmi roverské cesty a zjistí, jak si v nich stojí (2), naplánují si své kroky (3) a všechny své dokončené aktivity zanášejí průbežně do mapy (1). 

Mapa je k dispozici ke stažení v pdf a její používání je variabilní. Záleží na každém, jak si ji poskládá a které stránky bude používat. I s tímto nástrojem doporučejeme, aby roverům a rangers pomáhali průvodci. Reflexe a plánování nejsou snadné disciplíny ani pro dospělé, a hodí se mít po boku parťáka, který pomůže s nasměrováním cesty. 

Putování roveringem

Jak vypadá celá cesta rovera a rangers přibližuje plakát Putování roveringem. Najdete ho na Křižovatce spolu s dalšími informacemi o roverskému programu. Vyvěste si ho do kluboven.

Celý program je pomůckou, která může roverům a rangers usnadnit přípravu své roverské činnosti. Ale pracovat s ním můžete jakkoliv. Následovat ho, inspirovat se, nebo využít jen některé jeho prvky. 

V červnu se s roverským programem potkáte na roverských sítích - sledujte facebook (Rovernet a skupina Roveři&Rangers CZ) a instagram (rovernet_cz), aby vám nic neuniklo. 

Neváhejte se nás na cokoliv k roverskému programu ptát na program@skaut.cz. Na podzim se pak chystá roverský stream.

Roveringu zdar!

Za programový tým ústředí

Anežka Bednářová