Přijměte v září do oddílů i ukrajinské holky a kluky! Nabídneme vám nejen finanční podporu

Se začínajícím skautským rokem mnohým z vás vrcholí příprava na nábor nováčků do vašich oddílů. Myslete tentokrát i na kluky a holky z Ukrajiny, pro které se Česká republika stala novým domovem. Výrazně jim tím pomůžete v integraci a nabídnete smysluplné trávení času. My vám nově kromě metodické podpory nabídneme i tu finanční.

Mnozí z vás své oddíly pro holky a kluky z Ukrajiny otevřeli již na jaře a v létě a vzali je s sebou na tábor. Pro většinu z nich byl tábor a další skautská dobrodružství nezapomenutelným zážitkem a smysluplným způsobem, jak trávit volný čas. 

Pokud stále váháte, zda nábor rozšířit i pro ukrajinské děti, zmíníme pár důvodů, proč to podle nás má smysl:

  • Nabídnete ukrajinským holkám a klukům český kolektiv a umožníte navázat nová přátelství, aby se necítili sociálně izolovaní.
  • Pomůžete jim přirozeně se naučit češtinu.
  • Jazyková bariéra nemusí být tak velký problém, jak se zdá. “Účast Dimi na našem táboře přinesla ostatním vědomí, že jazyk není překážka a žádná bariéra. Pokud dva chtějí, vždy se domluví.” píše vedoucí letního skautského tábora z Roudnice nad Labem.
  • Zlepšíte psychický stav dětí, nabídnete bezpečné prostředí  a pomůžete jim otevřít se ostatním.
  • Posílíte v českých dětech povědomí o globální propojenosti světa a posílíte postoj vstřícnosti a respektu k lidem s odlišným kulturním zázemím
  • Ukážete příklad dobré pomoci druhým.

Abychom vás co nejvíce podpořili, nabízíme několik druhů podpory. 

Nově si od září můžete pro nováčky z Ukrajiny zažádat o finanční příspěvek  na výbavu na skautské schůzky a výpravy v rámci skautského dárcovského programu Laskavo. S pomocí tohoto příspěvku, který činí až 5000 Kč na dítě, můžete pokrýt nákup kroje, Nováčka, KPZetky, spacáku, ale i úhradu členského příspěvku či účastnických poplatků na výpravy. O příspěvek můžete zažádat velice jednoduše vyplněním této žádosti

Stále aktivními zůstávají i kategorie Laskava, kde si můžete žádat o příspěvek pro integrační volnočasové aktivity a příměstské tábory. Pokud se rozhodnete organizovat během podzimních prázdnin integrační příměstský tábor, nebo kdykoliv během roku uspořádáte volnočasovou aktivitu a přizvete k sobě i ukrajinské holky a kluky, neváhejte si zažádat o příspěvek. Nově se mění částka na podpory na jedno ukrajinské dítě na příměstském táboru na 2500 Kč. 

Finanční prostředky jsou v tuto chvíli omezené. Usilovně pracujeme na tom, abychom získali další finanční zdroje. Žádosti budou vyřizovány a schvalovány průběžně až do vyčerpání financí v pořadí, ve kterém přišly.

Dále pro vás připravujeme metodickou podporu, aby se nováčci z Ukrajiny zorientovali v oddíle co nejrychleji. Kromě již dostupných zdrojů na rozcestníku (jako je Metodika k integraci ukrajinských holek a kluků do oddílů i jinak či komunikační karty) pro vás připravujeme překlady úkolů z Nováčků či skautské česko-ukrajinské pexeso se slovíčky, které používáme na schůzkách a výpravách.

Přípomínáme i tipy na program a celé programové bloky, které jsou vhodné pro první schůzky s holkami a kluky z Ukrajiny či přeložené odborky a vlčky a světýlka, které najdete v této složce.

Velmi si vážíme všech aktivit, které jste během léta podnikli pro ukrajinské holky a kluky. Uspořádali jste desítky táborů a stovkám ukrajinských dětí jste umožnili zažít šťastné chvíle mezi kamarády plné nezapomenutelných zážitků. Děkujeme! 

Jak píše vedoucí skautského tábora z Prahy: “Po táboře plném smíchu a radosti, ale i strachu ze tmy, úžasu z pozorování hvězd či zážitků ze spaní v lese mohu říci, že všechny komplikace ohledně účasti dívky z Ukrajiny stály za to a jako vedoucí bychom neváhali podstoupit je znovu.

Ukrajinské holky a kluky můžeme podporovat i díky mezinárodnímu skautskému projektu UAct, který financuje UNICEF.

Natálie Dubanevičová - Doby | ukrajina@skaut.cz
realizátorka integračních aktivit

Jana Harušťákova - Žíža
koordinátorka realizačních aktivit