Právě vyšla zpráva o kapacitách skautského vzdělávání za rok 2023. Co z ní vyplývá?

Odbor pro vzdělávání s dalšími spolupracovníky každoročně (od roku 2020) zpracovává datovou analýzu kapacit skautského vzdělávání, zejména kvalifikačních kurzů.

Nejnověji je k dispozici zpráva o kapacitách skautského vzdělávání za rok 2023 - stáhnout si ji můžete zde

Letošní zpráva vznikala poměrně dlouho. Je to mimo jiné proto, že se vyjasňovalo získávání a použitelnost analyzovaných dat. Díky tomu by do budoucna měly zprávy vycházet v dřívějším termínu.

Z nejnovější zprávy mj. vyplývá, že stále potřebujeme zakládat nové kurzy - jak čekatelské, tak vůdcovské. Stále existují stovky zájemců, kteří se na stávající kurzy přihlásí, ale nejsou přijati z kapacitních důvodů. Je zde tedy významný prostor pro zakládání nových kurzů. 

Na druhou stranu převis nepřijatých zájemců u čekatelských a vůdcovských kurzů klesá (a to i díky navyšování kapacit a množství kurzů). Mohlo by tedy být snazší se na nějaký kurz dostat. 

Ovšem pokud by měl pokles zájemců dlouhodobě pokračovat, nebyla by to dobrá zpráva. Vzhledem k tomu, jak dlouhodobě roste členská základna, je žádoucí, aby skautské vzdělání získávalo více zájemců.

Zpráva také ukazuje že po proběhlých sněmech je ve funkcích, pro které je požadována kvalifikace střediskové minimum (SM) - vedoucí nebo zástupce vedoucího organizační jednotky - přibližně 300 činovnic a činovníků bez této kvalifikace (65 vedoucích, 235 zástupců). Kvalifikaci SM je si možné doplnit (bez nutnosti udělení výjimky) do jednoho roku po uvedení do funkce. I tak bude náročné uspokojit takovou potřebu v nejbližší době, třebaže kurzy SM se pořádají a pořádat budou (viz zde). Dobrou zprávou je, že se připravuje nový kurz SM v Pardubickém kraji.

Zpráva obsahuje i další data o instruktorských kvalifikacích, odborných činovnických kvalifikacích (OČK), zdravotnických kurzech, nebo třeba o úspěšnosti uchazečů u čekatelských a vůdcovských zkoušek.

Skautským vzděláváním ročně procházejí vysoké stovky účastnic a účastníků. Za to patří velký dík všem dobrovolnickým týmům, na kterých naše vzdělávání stojí.


Filip Hlavinka - Mukóki
zpravodaj VRJ pro vzdělávání