Potřebuješ OČK? Poznač si do kalendáře třetí únorový víkend

Vzdělavatelé, zbystřete. Pokud potřebujete (či jen chcete) získat Odbornou činovnickou kvalifikaci v některém z deseti oborů, zapište si do kalendáře datum 18.-19. února 2023.

Třetí únorový víkend 2023 (18. - 19. února) proběhne společné ověřovací setkání všech oborů OČK, na kterém bude možno získat OČK nebo lektorskou dovednost. Setkání proběhne zřejmě v Praze (pokud to epidemická situace umožní). Na setkání je třeba se předem připravit.

Ve všech oborech je třeba prokázat jak odborné znalosti, tak didaktickou přípravu k předávání a ověřování projevů příslušných kompetencí. (Lektorská dovednost je společnou podmínkou pro všechny obory). Pokud plánuješ o některou OČK žádat, využij své případné zapojení do skautského kurzu a připrav se. Co můžeš už v létě udělat?

  • Nastuduj si podmínky příslušného oboru popsané ve Směrnici, v Obsahu daného oboru a příp. na webu ock.skaut.cz (tam jsou informace k minulému ročníku semináře, mohou se změnit).
  • Připrav si didaktické materiály pro vybraný obor, na kurzu je použij pod vedením někoho zkušenějšího, na základě zkušenosti materiály uprav.
  • Připrav si způsoby ověření projevů příslušných kompetencí, na ověření se podílej např. jako přísedící.
  • V září sleduj web ock.skaut.cz a včas se přihlaš.

Upozorňujeme, že Odborná činovnická kvalifikace není podmínkou k působení na skautských kurzech. Opravňuje k samostatnému ověřování daného oboru v rámci čekatelské nebo vůdcovské zkoušky, ale pro samotné "lektorování" nutná není. U žadatele o OČK předpokládáme již osobní zkušenost se skautským vzděláváním v příslušném oboru, proto nedoporučujeme o OČK žádat bez předchozího působení na skautských kurzech. V odůvodněných případech (např. zakládáte nový kurz a potřebujete kvalifikace ke schválení zkušební komise) to je samozřejmě možné.

Jaroslav Petřík - Australan
koordinátor OČK
australan@skaut.cz