Pořádáte příměstský tábor a přizvali jste ukrajinské holky a kluky? Nový rozcestník nabízí všestrannou podporu!

Těší nás, kolik z vás vyslyšelo naši výzvu ze začátku května a chopila se pořádání integračních příměstských táborů. Máme radost i ze všech táborů, které rozšířily kapacitu a nabídly místa ukrajinským holkám a klukům. Na našem novém rozcestníku na křižovatce vám nabízíme k těmto táborům organizační, komunikační a programovou podporu.

Na rozcestníku najdete Metodiku ke skautským příměstským táborům, která vás provede přípravou i průběhem táboru. Jsou v ní nejen cenné informace o příměstských táborech z hlediska práva či jaké jsou administrativní povinnosti, také vám poradí i ohledně plánování programu a na co při něm nezapomenout. Všechny dokumenty, které je na táboře potřeba mít vyplněné a podepsané od rodičů dětí (přihláška, souhlasy, potvrzení o bezinfekčnosti), jsou přeloženy do ukrajinštiny a jejich vzory jsou ke stažení
Příměstské tábory vnímáme jako možnost smysluplné letní brigády pro rovery a rangers. Na rozcestníku se také dočtete, jakou nejjednodušší formou je odměnit za jejich práci. 

Pokud nemáte ve vašem bezprostředním okolí mnoho ukrajinských holek a kluků, kteří by volná místa na táboře zaplnily, zkuste použít dvojjazyčný informační leták, kam přidáte informace o vašem táboře. Takový leták najde své místo ve školách, na úřadech práce, obecních úřadech, v krajských asistenčních centrech, pravoslavných či řeckokatolických kostelech, větších ubytovacích zařízeních, čekárnách dětských lékařů nebo jiných kontaktních centrech pro uprchlíky.

Nově jsme spustili skautský dárcovský program finanční podpory Laskavo. Vnímáme, že ne všechny uprchlické rodiny mají v současnosti možnost zaplatit svému dítěti účastnický poplatek na tábor či koupit mu vybavení (batoh, sportovní boty, aj.). Díky štědrému daru od Nadace Vodafone mu tyto výdaje můžeme pokrýt a na každé ukrajinské dítě na příměstském táboře nabízíme finanční příspěvek až 4500 Kč. O příspěvek si lze snadno zažádat vyplněním tohoto formuláře.

Až budete plánovat program táboru, nebo vám naopak nějaký programový blok na poslední chvíli vypadne, můžete se nechat inspirovat v tomto sdíleném dokumentu. Najdete v něm do tematických částí rozdělené hry a aktivity, které vyžadují žádnou nebo minimální znalost češtiny. Dokument můžete také upravovat či komentovat, kdybyste se chtěli podělit o osvědčenou hru nebo aktivitu.

Chtěli byste se ještě na některé věci zeptat, sdílet obavy nebo jen slyšet, jak to udělali ostatní? Zveme vás na online setkání k tématu příměstských integračních táborů, které se koná 30. 6. od 19.30 hod. a přihlásit se na něj můžete tady. Nebo nám neváhejte napsat na ukrajina@skaut.cz.

Děkujeme za všechny ukrajinské děti a jejich letní dobrodružství, která pro ně tvoříte.

Natálie Dubanevičová | ukrajina@skaut.cz
realizátorka integračních aktivit

Fotka: Štěpán Hašek