Otevřete v oddíle téma ekologie s novými videi o krajině

S Prokopem Pithartem jsme vyrazili do terénu ptát se odborníků a odbornic, co právě teď chybí našim polím a loukám. Vyšly z toho dva dvacetiminutové dokumenty plné inspirativních myšlenek, čepýřících se ptáčků a dobromyslných žížal, které i v sychravém podzimním dni vyvanou (nejen) klimatické chmury. Zkrátka nové dva díly cyklu Krajina v našich rukou, které ti pomohou nejen lépe porozumět problematice, ale klidně taky rozjet vlastní dobrý skutek pro krajinu!

Fakt máme radost, že do série Krajina v našich rukou přibyla tato dvě nová videa. Jsou akčnější, názornější a plná zvířecí roztomilosti, protože Prokop Pithart je mimo jiné vášnivý birdwatcher.

Společně se sedmi předchozími videi najdeš nové díly na https://krajinavnasichrukou.cz/. Můžeš si vybrat i další témata, která se týkají lesů, vody v krajině i ve městě. Rozšířit si obzory o regionální perspektivu můžeš i v rozhovorech, které vznikly ke specifikům jednotlivých krajů. Pokud bys chtěl*a promítat videa mimo dosah internetu, vyplň formulář a pošleme ti odkaz ke stažení.

Pustit si sám nebo s družinkou video však nemá být cílem, ale prostředkem. K vyvolání diskuse, ale i brainstormingu nápadů pro vlastní projekt. Co pro zdraví české krajiny může udělat pár skautů a skautek? Není toho málo! Může to být ozelenění střechy klubovny, vytvoření pítek pro ptáky, čištění studánek nebo pomoc místním lesním správcům nebo farmářům. Další tipy najdeš v našem receptáři.

Příležitost pro Pražáky*čky

Pokud máš za sebou pražský oddíl, můžete se zapojit do programu Adaptuj SI. To je příležitost získat celodenní program zdarma, v rámci kterého spolu naplánujeme opatření na míru vaší klubovně nebo jiné oblíbené lokalitě v městské části. Posílíš tak u své družiny schopnost řešit reálné výzvy, zpestříš program a pomůžeš městu adaptovat se na změnu klimatu. Víc informací najdeš na webu a nebo se stav na nepovinný webinář, kde to celé můžeme probrat.

Chceš se tématu vrhnout po hlavě?

Na březen chystáme další ročník úspěšného zážitkového semináře o stavu krajiny a klimazměně, vytvořeného na míru skautským vedoucím. Tváří v tvář klimatické změně není žádná nalejvárna, budeme sdílet dobrou praxi, užijeme si spoustu her a praktických aktivit a hlavně ti pomůžeme vytvořit si fakt vymakanej plán pro družinovou nebo oddílovou činnost v tomhle vrcholně skautském tématu. Předběžnou přihlášku můžeš vyplnit už teď.

Tobiáš Smolík, Skautský institut
tobias.smolik@skautskyinstitut.cz