O Paule, Portugalsku a mezinárodním skautském světě, který tě čeká

Příběh Pauly z Černošic o dobrodružství, přátelství, cestování a skautingu začíná na Jamboree v Portugalsku v r. 2022 a … ještě neskončil. Nech se taky obohatit mezinárodním skautingem!

Paula, 23letá skautka z Černošic se v létě 2022 rozhodla vyrazit na Portugalské Jamboree jako IST, aby se zabydlela v zemi, kde ji od září čekal Erasmus. Dostala se tím do světa mezinárodního skautingu, který ji přivítal s otevřenou náručí a nachystal další krásná mezinárodní dobrodružství, které ani nemusela plánovat a trvají dodnes. I tebe může mezinárodní skauting hodně posunout.

„O mých zážitcích na Portugalském národním Jamboree v roce 2022 jsem už psala do Skautingu. :) K ostatním akcím jsem se dostala přes kontakty z toho jamboree. Jako IST jsem tam měla na starost jištění lezeckých aktivit, takže mě můj skautský šéf následně pozval pomáhat s něčím podobným i na národní kolo Tecoree. Jsou to závody pro skautskou věkovou kategorii, něco jako náš Svojsíkáč.

Nejdřív jsem si musela vyměnit pár zpráv s organizátory a vysvětlit svoji situaci, jelikož jsem se nemohla přihlásit jako ostatní přes jejich „skautis“. Myslím, že bych se na takovou akci jako česká rangers nedostala bez doporučení a kdybych nemluvila portugalsky, taky bych asi nemohla jet. Nakonec jsem dělala rozhodčí. Vysvětlovala jsem hlídkám pravidla a musela být schopná fungovat plně s ostatními.

Po akci jsme se domluvili s pár kamarády a odjeli do města Abrantes, kde jsme bivakovali ve skautské klubovně a užívali si léta. Když teď na to vzpomínám, bylo to fakt léto snů. Taky jsem jela na post-program Jamboree do Santiaga do Cacém, kde jsem si to moc oblíbila a strávila jsem tam krásné chvíle.

Pomáhal mi tam vedoucí, který byl z portugalského mezinárodního skautského týmu, takže jsem dostala pozvání na Mercado Internacional, což byl takový víkendový veletrh mezinárodních skautských příležitostí. Tam jsem povídala o českém skautingu a o mezinárodních akcích, které se u nás či v okolí dějí. Menším účastníkům jsem ukazovala svůj kroj a fotky z tábora.

V únoru 2023 jsem se do Santiaga do Cacém vrátila, tentokrát na polévkový festival, který místní skauti každoročně pořádají, aby si přivydělali na svoje aktivity. Je to akce pro celé město, přijde i několik tisíc lidí. Uvařila jsem pro tenhle festival 100 porcí česnečky a potkala se i s místním starostou. Česnečka všem moc chutnala! :)“ Paula, rangers z Černošic

Paula nám shrnutí svých zážitků posílala koncem minuého roku s pozdravem z Porta. Vypadá to, že dobrodružstvím s tamními skauty ještě není konec. Chceš-li i ty skočit do světa mezinárodního skautingu, vyber si, kde začneš. Možností je spoustu! Ať už se rozhodneš pro kteroukoliv, neváhej se nám ozvat na international@skaut.cz. Pomůžeme dál.

Těšíme se na tvou zprávu!

Markéta Byrtusová Koordinátorka mezinárodní spolupráce