Nevíš si rady jak inspirovat rádce a rádkyně? Přijď se poradit

“Jak inspirovat rádce a rádkyně, aby měli šťávu, žili skautingem a nebyla to pro ně jen funkce?” Tak zněla první otázka, kterou se zabývala Výchovná poradna - setkání všech, kdo ocení radu s některou otázek týkající se skautské výchovy, nebo naopak mohou nějakou radu nabídnout, třeba díky vlastní zkušenosti. Poradna se konala první zářijovou středu online - a za týden se koná další. Připoj se taky!

“Pro rádkyně a rádce je důležité společenství. Pracujte aktivně s oddílovou radou, nabídněte jim rozvíjející program bohatý na zážitky, ne jen pracovní schůze,” zněl jeden z nápadů na položenou otázku. A přicházela další inspirace: “Konejte rádcovské výpravy - v něčem jiné, náročnější, než ty běžné oddílové. Pokud je pro vás rozvoj rádců prioritou, stojí za to vynechat třeba jednu výpravu celého oddílu a investovat tento čas jen do rádců.” 

Nebo se zamyslete nad formátem oddílových rad. Třeba oddílová rada Stopařů z Kralup se schází na celou sobotu - společně se nasnídají, během pracovního dopoledne společně plánují, pak si dají společný oběd (u jeho vaření si pokecají o všem možném). Odpoledne mají vzdělávací rozvojový blok (třeba s externím odborníkem) a praktický nácvik některé ze skautských dovedností. 

Dál jsme se věnovali jiným tématům: 

  • Možnosti sloučení skautské služby s rodinou a dobíjení baterek vyšťavených vůdců 
  • Kdy a jak ukončit členství mladšího člena v oddíle 
  • Jak postupně předávat odpovědnost za družinu skautkám?

Výchovná poradna se koná každou první středu v měsíci od 20:00 na tomto odkazu: https://meet.google.com/​bbg-kjwj-nov . Ulož si ji do kalendáře nebo si přidej událost na Facebooku. A připoj se taky! 

Jaroslav Petřík - Australan 
koordinátor výchovných zpravodajů