Není na co čekat: zažádejte o podporu v rámci Dostupného skautingu

Přemýšleli jste už někdy, jestli je v současné době skauting pro všechny děti ve vašem oddíle finančně dostupný? Je to na místě: v náročné ekonomické situaci je totiž nyní mnohem více rodin než dříve. Pojďme je podpořit a ulevit jim od starostí.

Přestože skauting není jistě tak finančně náročný jako jiné volnočasové aktivity, pro rostoucí počet rodičů je teď těžší a těžší najít prostředky na víkendové výpravy, nákup vybavení nebo letní tábor. Kvůli nepříznivé ekonomické situaci a stále vyšším nákladům teď mohou mít potíž vyjít s penězi a mohou přemýšlet, kde by se dalo ušetřit. Nemusí to být zrovna účast na skautských akcích: díky finančnímu programu Dostupný skauting máme možnost jim pomoct a kluky a holky podpořit a rodičům ulehčit. Je určený pro všechny rodiče, kterým to v tuto chvíli pomůže v rodinném rozpočtu, tak aby nebyl napjatý do koruny a měli šanci třeba i něco ušetřit - podpora se určitě nemusí týkat jen rodin, které pobírají sociální dávky.

Aktuální vlna podpory v rámci programu Dostupný skauting:

- je zaměřená na podporu holek a kluků ve věku 6-26 let
- o podporu se žádá ve SkautISu, středisko podává jednu hromadnou žádost
- na jednoho člena je možné žádat od 4 000 Kč do 7 000 Kč za rok
- a to na účastnické poplatky na výpravy (vč. akce Národní skautské jamboree) materiál na skautské aktivity a tábornické vybavení (které středisko z dotace koupí a členovi/člence půjčí).
Tábory přijdou na řadu později. 
Uzávěrka je už 15. února, tak neváhejte! Všechny informace najdete nahttps://krizovatka.skaut.cz/​dostupny-skauting

Kterým rodinám podporu nabídnout? 

Kluky a holky a jejich rodinné zázemí nejlépe znáte právě vy v oddílech a na střediscích. Právě proto je výběr ve vašich rukou. V rámci střediska se dohodněte na kritériích pro podporu, která pak musí středisková rada odsouhlasit - může to ale udělat i v online hlasování (rozhodnutí je přijato, pokud je většina členů rady pro).   

Je pro vás těžké kritéria vymyslet? Můžete se inspirovat těmito:  

  • rodina má 3 a více dětí, rodič je samoživitel/​samoživitelka
  • rodina čelí náhlému výpadku v příjmech nebo jí výrazně vzrostly náklady (nájemné, energie atp.)
  • rodina se ocitla ve stavu finanční nouze a pobírá dávky hmotné nouze
  • rodina se ocitla ve stavu finanční nouze a pobírá příspěvek na bydlení
  • rodina se ocitla ve stavu finanční nouze a pobírá přídavky na dítě
  • rodina je v exekuci

Další příklady najdete v téhle metodice k Dostupnému skautingu. 

Proč nestačí pobírání přídavků na děti jako kritérium?

Pobírání přídavků na děti je často využívaným indikátorem o finanční situaci rodiny. Nárok na pobírání tohoto přídavku ale zohledňuje pouze příjem rodiny, ne její výdaje. Pokud jsou výdaje vysoké (nebo skokově vzrostly), rodina může být v aktuální finanční tísni, přestože podmínky pro pobírání přídavků na dítě nesplňuje.  

Jak nabídku komunikovat s rodiči? 

Můžete oslovit všechny rodiče ve vašem středisku hromadně, například e-mailem, a informovat je o nabídce finanční podpory. Zároveň můžete sami vytipovat konkrétní rodiny a oslovit přímo je. Oba dva přístupy mají své výhody a nevýhody a je dobré je dopředu zvážit. Podrobně jsme téma rozepsali v metodické podpoře, přidali jsme i vzorový oslovovací dopis.

Nejistota a ostych můžou určitě hrát roli, obzvlášť u rodin, které dosud žádné finanční potíže neměly. Je dobré na to myslet, snažit se nabídku formulovat citlivě a zkusit je motivovat, aby ostych překonaly.  

Není to příliš složité vyúčtovat? 

Při žádosti je dobré vyčíslit si zhruba náklady, které během roku v souvislosti s činností dítě má a dají se zahrnout do žádosti, třeba víkendové výpravy, spacák, běžky o jarních prázdninách a kroj. Tábor se pak dá využít jako zdroj spolufinancování, které musí pokrývat 30 procent nákladů. 
Rozpočet je potřeba odhadnout - když ale nevyjde, nic se nestane.
Při vyúčtování je do skautISu je nutné zadat dotované doklady číslem, scany není potřeba přikládat. Zároveň nemusí jít o všechny doklady - z výpravy lze dotovat třeba jen doklad na jídlo ve výši toho, co by dítě zaplatilo jako poplatek.

Další informace najdete v téhle metodice k Dostupnému skautingu. 

A co letní tábory? 

Výzva zaměřená na účastnické poplatky za letní tábory, které pro rodiny představují dost vysoký náklad, přijde v následujících měsících. Pokud nechcete přijít o novinky v této oblasti, nechejte nám v tomto jednoduchém formuláři svůj email- ozveme se vám, jakmile bude vyhlášená. Pokud ale víte, že některé z vašich dětí potřebuje vybavení na tábor, zažádejte již nyní v aktuální dotační výzvě s uzávěrkou 15. února.

Napadá vás jiná otázka? 

Pro konzultace i doplňující informace je k dispozici koordinátorka programu Dostupný skauting Jana Harušťáková – Žíža (jana.harustakova@skaut.cz ).

Barbora Trojak | skautská tisková mluvčí
Jana Harušťáková | koordinátorka programu Dostupný skauting

Program Dostupný skauting vznikl díky podpoře MŠMT a dárců, které oslovila naše prosincová fundraisingová kampaň. Děkujeme!