Naděl si letní dobrovolničení v Kanderstegu! Pepa ti poví proč a jak

Do 14. 1. 2024 běží přihlašování na červen až září na Kanderstegu, nejlepší mezinárodní skautské základně, v roli dobrovolníka/dobrovolnice v růžovém triku! Jestli ti je 18 a víc, začni chystat přihlášku tak, jako loni Pepa.

Už je to více než rok, kdy jsem jako dobrovolník strávil 3 letní měsíce v KISCu a protože do 14. 1. 2024 běží přihlašování na tenhle jedinečný letní skautský dobrovolnický pobyt v týmu Pinkies, chtěl bych vám o něm něco povědět z první ruky, abyste neváhali a zkusili taky vyrazit!

Co je vlastně KISC? Kandersteg International Scout Center, nazývané také jako světové skautské centrum, nebo permanentní mini-jamboree je nejstarší mezinárodní skautská základna v krásném údolí řeky Kander obklopené ze všech stran vysokými Švýcarskými Alpami. Zakládal ji sám Robert Baden-Powell s pár dalšími skautskými nadšenci v roce 1923. Plnili si tak sen o místě, kde se mohou skauti celého světa setkávat a společně prožívat statečnost, toleranci, soucit a přátelství. Místo, kde se mohou cítit jako doma. 

Téměř o sto let později jsem se o KISC dozvěděl také já a rozhodl se zkusit přihlásit na letní dobrovolničení. Zpočátku jsem byl skeptický a říkal jsem si, že to nebude jednoduché, dostat se na takové místo, ale není to až tak náročné. Podmínkami jsou plnoletost, schopnost komunikovat anglicky, a členství ve skautské organizaci, které vám vystaví na mezinárodním v Junáku. Pak už jen napsat motivační dopis, CV, nahrát video, vyfotit sebe i svůj pas a můžete posílat přihlášku. Přidat můžete i reference, abyste víc vynikli. Na letní turnus se hlásí lidi z celého světa, z Česka nás ale tolik nebývá, a tím máte šanci. :)

Co jsem jako Pinkie na KISC dělal? Je toho spoustu, zvlášť v létě, kdy je hlavní sezóna. Bývá tam kolem sta dobrovolníků a jsou rozděleni do tří oblastí. Campsite/​House se starají o tábořiště a ubytovny, Catering/​Shop mají na starosti jídlo, obchod a recepci a třetí oblastí je Programme, kde se Pinkies starají o aktivity pro hosty včetně průvodcování po horách.

Já jsem byl právě součástí programového týmu jako horský průvodce. Naučil jsem se v prvním měsíci trasy a prošel si různými školeními, abych mohl sám provádět cca patnáctičlenné skupiny v horách, aby se nám nic nestalo, a zároveň aby si z toho všichni něco hodnotného odnesli. To ale neznamenalo, že bych nedělal nic jiného. Každý den vypadá jinak, a vždy záleží na tom, co je zrovna potřeba. Proto jsem taky pomáhal s úklidem, v kuchyni a na tábořišti.

Dobrovolničení v KISCu není jen o práci, ale také o setkávání se skauty z různých koutů světa, společném životě v jedinečné multikulturní komunitě a vzájemném sdílení. Pro Pinkies centrum zároveň pravidelně připravuje programy, aby si mohli odpočinout od práce a zažít různé aktivity z pohledu účastníků. V KISCu jsem si to neskutečně užil a hodně mi to dalo. Mimo jiné mám skautské kamarády na všech kontinentech světa, a už jsem několik z nich navštívil. :) Jsem si jistý, že jsem v Kanderstegu nebyl naposled. Josef Koupý - Pepa

Bližší info o letním Pinkie dobrovolničení najdeš tady a o náležitostech přihlášky zase tady. Potvrzení o tom, že jsi členem/členkou Junáka – českého skauta ti vystavíme za pár dní, když se ozveš na international@skaut.cz.

Jdi do toho, nebudeš litovat!

Markéta Byrtusová
Koordinátorka mezinárodní spolupráce