Náčelnictvo schválilo Strategii 2030 a harmonogram jejího naplňování. Pojďme se pustit do práce!

Náčelnictvo splnilo první část “strategického” usnesení Valného sněmu - dopracovalo a schválilo Strategii 2030. Výkonná rada spolu s odbory a pracovními skupinami nyní promýšlí, jak vytyčených cílů dosáhnout. Na konci září předloží návrhy zadání strategických témat k připomínkování skautské veřejnosti.

Náčelnictvo na svém červnovém zasedání projednalo a schválilo  finální znění Strategie 2030, v němž zohlednilo konkrétní připomínky Valného sněmu k některým tématům, a také časový harmonogram jejího naplňování, tedy rozložení práce na jednotlivých strategických tématech v čase. 

Práce na prvních čtyřech tématech

  • Rangers a roveři, 
  • Bezpečný skauting, 
  • Environmentální výzvy a 
  • Klubovny, tábořiště a základny

se právě rozbíhá, zbylá dvě - Růst a Kvalitní výchova pro budoucnost navážou s ročním odstupem. Zatím počítáme se tím, že práce na všech tématech bude probíhat po celou dobu trvání strategie.

Zapoj se do tvorby zadání strategických témat  

Na přelomu září a října proběhne sběr podnětů k návrhům zadání strategických témat otevřený široké skautské veřejnosti. 

V posledním zářijovém týdnu postupně představíme návrhy zadání jednotlivých témat a v následujících dvou týdnech (do 13. 10.) je bude možné jednoduše komentovat, navrhovat jejich úpravy či doplnění. 

Neváhejte tuto možnost využít a pojďte spolu s námi uvažovat o tom, co potřebujeme udělat pro to, abychom dosáhli vytyčených cílů. Zapojit se můžete jako jednotlivci nebo třeba po společném zamyšlení s oddílovou či střediskovou radou. 

Získané podněty, návrhy a připomínky poslouží týmům pracujícím na tvorbě zadání jako podklady pro další práci. Dopracovaná zadání Výkonná rada předloží ke schválení na listopadové jednání Náčelnictva. Do ročních plánů Výkonné rady se promítnou již v podobě konkrétních projektů, k jejichž realizaci bude třeba zapojení všech úrovní organizace od krajů po oddíly. 

Jak dál přispět k naplňování Strategie 2030

Zásadní roli středisek, okresů, krajů, týmů kurzů, odborů i jednotlivců vidíme v samotném naplňování strategie, které začne v roce 2025. Budeme vám k tomu nabízet konkrétní cesty, ať už ve formě přímého zapojení do realizovaných projektů, pilotování jejich výstupů, sdílení dobré praxe nebo tipů na aktivity pro střediska a oddíly. 

Strategie zároveň nabízí  střediskům, ale i oddílům nebo skautským krajům prostor pro hledání vlastních cest, jak se posunout dál v některé z oblastí. Inspiraci, jak na to, nabídne říjnové číslo časopisu Skauting. 

Jisté je jedno - pokud do toho nepůjdete s námi, jen těžko se nám vytyčené cíle podaří naplnit, záleží na každém z nás. Těšíme se na vzájemnou spolupráci.

Informace ke Strategii 2030 můžete sledovat na stránce skaut.cz/​strategie.

Bára Tichavová - Rozárka, místostarostka

Ondřej Vokál - Vokin, náčelník