Máte nový oddíl? Využijte dotaci na jeho podporu. Požádat lze do 15. února 2023

Opět po roce mohou nové oddíly požádat o dotaci na podporu činnosti. Celkem jsme už za pět let podpořili přes sedmdesát oddílů, některé i opakovaně. Pokud jste k září založili oddíl nebo to plánujete během roku, nezapomeňte do 15. února 2023 podat žádost přes skautIS.

Dotace je nastavena tak, aby pomáhala v rozjezdu novým oddílům, především k pořizování vybavení, které je pro činnost primární. Dotaci tak můžete využít na vybavení oddílu či klubovny nebo věcí, bez kterých se neobejde činnost v novém oddílu - metodické materiály, kancelářské potřeby, sportovní a turistické vybavení apod. Některým novým oddílům by mohl ulevit i příspěvek pro vedoucího na dojíždění nebo finance na zaplacení pronájmu klubovny. Nové oddíly mají možnost samy zvážit a do žádosti uvést, kde by jim finanční podpora při rozjezdu nejlépe pomohla.

Hlavní cílovou skupinou programu jsou nové oddíly pro mladší členy - především se zaměřením na světlušky, vlčata, skautky či skauty. V rámci podpory můžete žádat o finanční podporu až tři roky po sobě od vzniku nového oddílu. Výše podpory se může pohybovat v rozmezí 8.000 – 20.000 Kč na jeden rok. S ohledem na to, že nový oddíl se postupně rozvíjí, stává se silnějším a jeho činnost se postupně dostává do podoby zavedeného oddílu, tak finanční podpora je předpokládána nejvyšší v prvním roce a v dalších letech bude klesat.

Podpora není určena pro roverské kmeny, kluby Kmene dospělých ani kluby rodinného skautingu. 

Kdy a jakým způsobem o dotaci na nový oddíl požádat 

O dotaci pro nový oddíl může příslušné středisko žádat ve skautISu do 15. února 2023. Peníze jsou určeny pouze na činnost nového oddílu, který vzniká nebo vznikl za poslední tři roky. Středisko se musí standardně (alespoň z 30 %) podílet na spolufinancování projektu.

V případě zájmu o finanční podporu i v dalších letech (možno až 3 roky od založení oddílu), je nutné v žádosti uvést mimo jiné např. posun nového oddílu za proběhlé období, zda se u něj projevil nárůst členské základny, zda nový oddíl prospívá a jak může další finanční podpora rozvoji nového oddílu pomoci.

Jaké informace si připravit/​rozmyslet před vyplněním žádosti

  • Aktuální stav oddílu –  zda oddíl již funguje, počet členů, jaké má vedení, jak funguje spolupráce se střediskem atd. Prostě vše, co přiblíží, v jakém stádiu se oddíl v současnosti nachází
  • Záměr a vizi oddílu do budoucna – s ohledem na informace uvedené o aktuálním stavu se zaměřte na to, jak si představujete činnost oddílu v budoucích třech letech. 
  • Rozpočet - žádost obsahuje seznam položek (materiál, cestovné, nájemné atd.), u kterých je nutné vyplnit částky. 

Kompletní návod jak postupovat, naleznete v nápovědě skautISu. Neváhejte také prozkoumat sekci založení nového oddílu na Křižovatce.

V případě nejasností či dotazů se ozvěte na e-mail: noveoddily@skaut.cz.

Šárka Pavlásková
koordinátorka projektu zakládání nových oddílů