Léto na Švédském Ransbergu podle Marki aneb vyraz taky!

Máme tady další zážitek z letního dobrovolničení na mezinárodních skautských základnách. Tentokrát ti přiblížíme, jak vypadá léto na švédské základně Ransberg! 10 z 10ti Marki doporučuje. ;)

„Ransberg je malá vesnice asi 50 km od Karlstadu a několik málo kilometrů snad na každou světovou stranu narazíte na krásné jezero. Mezinárodní skautská základna Ransberg fungovala dříve jen pro studující skautské dobrovolníky ze Švédska, takže jsem tam spoustu z nich potkala. Poměrně nedávno se otevřela také pro nás dobrovolníky ze světa. Základnu vede skautský manželský pár, a proto se všechno odvíjelo ve skautském duchu. Vždycky mi taky ochotně vyšli vstříc, když jsem potřebovala. Ransberg má malý rybník, lezeckou stěnu, asi 10 budov, kde se pohybují dobrovolnicí a 2 velké pláně, kde potkáte tábořící Němce, Angličany a Švédy.

Rozdělení činností na daný den a koordinaci dobrovolníků měla nastarost 19ti letá skautka, která trávila na Ransbergu už třetí sezónu. Výhodou Ransbergu je, že se nebojí zapojovat mladší dobrovolníky a dobrovolnice, zahraniční mají dveře otevřené už od 16 let! Celkem nás dobrovolníků a dobrovolnic bylo asi 14 a spali jsem v klasických švédských dřevěných červenobílých domech.

Práci jsme si z většiny mohli vybrat sami: od jištění na lezecké stěně, pomáhaní na recepci, uklízení okolí i základny, vaření, průvodcování na stezce přežití nebo v prehistorické vesnici, napouštění výhřivky a uklízení sauny. Pracovali jsme okolo 8 hodin denně a večer jsme hráli hry, dívali se na film, sjížděli řeku a soutěžili ve vodním fotbale. Taky bych neměla zapomenout na Fiku, dopodlení svačinu, která vypadala přesně jako ty dezerty z Ikey. :)

Za celý pobyt jsem měla 2 dny volna, během kterých jsem se stihla se podívat do Osla, vidět losa a tetřeva ve volné v přírodě. Připadá ti to málo? Neboj, některé „pracovní“ dny vůbec nevypadaly pracovně. Jeli jsme například nakupovat do kiosku v Karlstadu, testovali jsme na jezeře kánoe, a nebo jsme celý den trávili s tábořícími Angličany. :) Byl to skvělý měsíc, během kterého jsem poznala nové kamarády, vyměnila šátky a slyšela večerku 100krát jinak.“ Marki, 16 let v době pobytu

Chceš zažít alespoň část léta na mezinárodní skautské základně a ještě ti nebylo 18? Vyzkoušej Ransberg tak, jako Marki! Pokud už ti 18 bylo nebo do léta bude, vyber si základnu na naší Mapě možností! Ozvi se pak na náš facebook Mezinárodní skauting nebo na international@skaut.cz a poradíme, co dále! Bližší info o téhle možnosti zjistíš tady.

Těšíme se, až od tebe uslyšíme!

Markéta Byrtusová – koordinátorka mezinárodní spolupráce