Letní várka podcastů nejen o duševním zdraví

Tábory v plném proudu nebo už za námi, přípravy na kurzy vrcholí, nový skautský rok před námi. I v létě – nebo možná právě v létě – je ten pravý čas na inspiraci, trendy, inovace a důležitá (nejen) skautská témata.

Nejnovější epizody se týkají nového prvku skautské výchovné metody,  inspirace na roverské vyžití, práce, slibu i vzestupu popularity skautingu. Zvláštní pozornosti v tyto měsíce doporučujeme téma duševního zdraví a prevence syndromu vyhoření.

Jakub Radan Dvořák – Dubínek sdílí svou zkušenost s vyhořením v roli vedoucího oddílu. Vysvětluje, jak rozpoznat varovné příznaky a jak situaci řešit, a nabízí kroky k prevenci. Své svědectví napsal pro červnový časopis Skauting a načetl i pro podcast Po uši ve skautu.

Starej se o sebe! Apeluje Anna Vařeková – Barbie v červnovém Kmeni. Nabízí sérii zamyšlení i konkrétních tipů, jak může být roverský kmen prospěšný psychickému zdraví a jak je možné pomocí něj posílit zdraví fyzické. Pro podcast načetl Martin Laštovka – Máca.

Přiznat si, že na něco nestačím sám/​a, je klíčovou kompetencí každého vůdce. Právě o ní píše Tibor Parák – Wičákha v dalším příběhu Ligy lesní moudrosti ze seriálu Je to v pytli. Příhody party mladých vedoucích a jejich kmene a to, jak se potýkají s osobními i kolektivními výzvami, může být inspirací i pro tebe. Příběh z červnového časopisu Skaut pro podcast načetl Ondra Havlíček – Onča. 

V hamace, ve vlaku nebo na pláži, tam všude můžeš být Po uši ve skautu. Pusť si audionahrávky z aktuálních časopisů, které během léta postupně přidáváme, nebo dožeň starší nadčasové kousky. 

www.skaut.cz/​podcast

Za podcastový tým Ti krásné a inspirativní léto přeje

Anežka Jakubcová