Přihlas se: Jarní kurzy Základy krizové intervence pro skautské vedoucí

Skautští vedoucí občas potřebují ve svých oddílech vést těžké rozhovory – tedy rozhovory plné silných emocí, o náročných tématech nebo o tom, co trápí členy i další vedoucí. Chceš se od zkušených skautských lektorů a psychologů naučit, jak na to? Zúčastni se jednoho z jarních termínů kurzu v Nymburce.

Co přesně se naučíš?

Osvojíš si strukturu krizového rozhovoru (čím začít, jak postupovat, jak rozhovor ukončit), základní techniky pro vedení rozhovoru (zejména principy aktivního naslouchání a práce s emocemi) i to, s kým vším mimo postiženého pracovat ve chvíli, kdy nastane těžká situace. Kurz vedou zkušení psychologové a skautští lektoři.

Celý kurz je postaven prakticky, pracuje s konkrétními kazuistikami ze skautského prostředí a jeho velkou část tvoří nacvičování náročných rozhovorů.

Kdy a kde? 

Na jaro 2024 nabízíme dva termíny kurzů:

  • 23. - 25. února
  • 15. - 17. března

Začneme v pátek v podvečer a skončíme v neděli po obědě. Obsah obou termínů bude totožný, proto se přihlas pouze na jeden z nich.

Pro koho je kurz vhodný a jak se hlásit?

Přihlásit se mohou všichni skautští vedoucí se zájmem o téma, a to nejpozději do 21. ledna 2024 vyplněním přihlášky zde - Registrace: Základy krizové intervence pro skautské vedoucí. Termín si vybereš v přihlášce.

V případě naplnění kapacity kurzu (18 míst) budeme přijímat další přihlášené jako náhradníky. Místo na kurzu ti závazně potvrdíme do 23. ledna emailem.

Poplatek za účast na kurzu je 300 Kč, nic dalšího za ubytování ani stravu platit nebudeš. Všechny podrobné informace pošleme účastníkům v předstihu.

Doporučujeme se přihlásit co nejdříve, místa na minulém běhu se rychle zaplnila!

Ještě váháš? Přečti si zpětnou vazbu

Na jaře 2023 proběhl pilotní běh kurzu. O svoji zkušenost se podělila jedna z účastnic:

“Kurzem krizové intervence by si měl projít každý vedoucí. Dětské duše jsou velmi křehké a je to stále více vidět. I dospělý vedoucí nemusí mít vždy dobrý den. Kurz mi velmi pomohl v komunikaci celkově. Pochopila jsem, že to, že vůbec komunikujeme, je důležité. Když nám pak někdo ukáže, jak to dělat správně, dá se předejít velmi těžkým situacím. A když vzniknou, dokážeme je vyřešit. Nacvičování rozhovorů mi velmi pomohlo. Začali jsme na zdánlivě jednoduchých, každodenních situacích. Parádně jsme si to na nich natrénovali, osvojili si strukturu takového rozhovoru a mohli ji aplikovat při náročnějších tématech. Instruktoři vytvořili velmi bezpečné prostředí na sdílení zkušeností a učení se správné komunikace. Díky tomu jsou moje rozhovory s dětmi přínosnější a snáze se mi daří najít řešení jejich problému.” Barbora Bartošová - Georgie

Pokud máš jakékoliv dotazy ke kurzu nebo přihlašování, napiš Žíže na bezpeci@skaut.cz. Těšíme se na viděnou v Nymburce!

Jana Harušťáková - Žíža, koordinátorka Bezpečného skautingu
Bára Lucká, psycholožka, instruktorka Gemini, odborná garantka kurzu