Kontingent Junáka – českého skauta na Moot 2025 do Portugalska povede David Urban – Ňuf

Výkonná rada Junáka – českého skauta pověřila Davida Urbana – Ňufa vedením kontingentu na Moot 2025 v Portugalsku. Ňuf zvolil jako svého zástupce Jakuba Ambrozka – Mravence.

World Scout Moot je celosvětové setkání roverů a rangers od 18 do 25 let. Koná se pod záštitou WOSM vždy v jiné zemi jednou za 4 roky už od r. 1931. Následující Moot odstartuje 25. 7. a potrvá do 3. 8. 2025 v Portugalsku.

1. část programu akce probíhá typicky na několika expedicích, kterých se účastní pársetčlenné skupiny složené z mezinárodních kmenů po 4 desetičlenných patrolách. Poznávají místo kolem expedičního centra, seznamují se a věnují se i skautské službě. 1 z expedic proběhne údajně i na Azorských ostrovech. Na 2. polovinu akce se všichni přesunou na společné tábořiště.

Čeští roveři a rangers můžou na akci vyrazit s kontingentem Junáka - českého skauta buď v roli účastníků, nebo jako součást mezinárodního servis týmu (IST). Z rozhodnutí Výkonné rady Junáka – českého skauta výpravu povede David Urban – Ňuf, který vedl kontingent na Moot už v r. 2017. Jako svého zástupce si zvolil Jakuba Ambrozka – Mravence, který rovněž nechyběl v minulé výpravě.

„Moot 2017 na Islandu byl pro nás oba bez nadsázky zlomovým okamžikem, začátek té opravdové dospělosti. Od té doby jsme se oba stihli oženit a přivítat na svět celkem tři potomky. Tím tedy nechceme říct, že v roce 2025 do Portugalska vyrazíme jen s lidmi připravenými k podobným životním změnám! Ale něco na tom je. Mootu se můžeš účastnit, pokud je ti v době konání akce mezi 18 a 25 lety. Takové lidi už naše společnost považuje za dospělé. Co to ale opravdu znamená a co znamená skautská dospělost? Věříme, že do Portugalska pojedeme s desítkami českých skautek a skautů nejen objevit jeho krásy a užít si mezinárodní skauting, ale taky hledat každý své odpovědi na tyhle otázky. Na Islandu (i na Světovém jamboree v USA) jsme oba zažili neopakovatelné věci. Věříme, že totéž čeká účastníky a účastnice příštího Mootu. Budeme se snažit nestát vám při tom v cestě!“ :) Ňuf & Mravenec

Informace o akci také zde https://worldscoutmoot.pt/​media/.

Markéta Byrtusová
Koordinátorka mezinárodní spolupráce