Jamboree online a po rádiových vlnách poběží od 20. do 22. 10. Přihlas/te se už teď a koukněte na novinky

Celosvětové internetové a rádiové skautské setkání neboli JOTA/JOTI se blíží, nenech/te si ho ujít! Níže je vše potřebné o tom, jak se přihlásit, připravit se na akci a 3. říjnový víkend si ji pořádně užít.

JOTA/​JOTI je zkratka pro Jamboree on the Air / Jamboree on the Internet, největší skautské setkání na světě, které se koná na pod záštitou WOSM online a po radiových vlnách. Každý rok se díky němu spojí miliony skautů a skautek ze všech koutů světa a ty a tvůj oddíl můžete taky! Letošní ročník proběhne od pátku 20. do neděle 22. 10.

Jak zažít JOTA/​JOTI s družinou/​oddílem:

  • naplánujte si v termínu akce schůzku, ideálně v sobotu během dne
  • zajistěte si na schůzce dobré internetové připojení a dostatek počítačů / smartphonů / rádioamatérskou stanici
  • vedoucí či rádce/​kyně předem vyřeší 1 registraci za celou skupinu a zorientuje se na platformě (odkazy níže)
  • co budete během schůzky dělat nemusíte plánovat předem, stačí během ní podle chuti objevovat program a možnosti spojení se skauty a skautkami odjinud online nebo pomocí rádioamatérské stanice
  • na konci schůzky si zhodnoťte, jak se vám akce líbila a dejte si ji případně do kalendáře následující 3. říjnový víkend. Pošlete nám své shrnutí zážitku na international@skaut.cz spolu s fotkou/​fotkama z akce, pomůže příště ostatním.

Účast nikdy nebyla jednodušší!

  • web akce si můžeš nejdříve přepnout do češtiny
  • registrace už běží, návod najdeš tady
  • v záložce „Být v bezpečí“ si snadno projdeš pravidla účasti
  • neváhej využít grafiku akce
  • příručka rádioamatérů už čeká na všechny JOTA nadšence
  • záložka „Zdroje“ ti krom výše zmíněného pomůže i s přípravou akce nebo s navazováním kontaktů během ní

Nejen nové téma!

Letošní JOTA/​JOTI proběhne pod heslem „Youth Leadership in Peace“. Program včetně nového tábořiště najdeš už brzy v záložce „Kemp“, některé aktivity jsou šité i na venkovní prostředí. Psát si po chatu se skauty a skautkami (nejen) ze zahraničí budeš moci přes novější a uživatelsky přívětivější RocketChat, do kterého se dostaneš snadno přímo na webu akce. Původní ScoutLink zůstává také stále přístupný a poběží na něm čistě skautský Minecraft! Letos poprvé akce přechází i na ekologické nášivky, odměň/te se za účast.

Zkušenost příbramských a rožmitálských s JOTI:

"Účastnili jsme se poprvé a vše prozkoumávali z 1 až 2 noťasů. Nejprve jsme procházeli jednotlivé části: dostali jsme se ke kurzu o bezpečnosti na internetu, pustili jsme si J/​J TV, kde jsme si prohlíželi gify skautů z různých koutů světa. Nakonec jsme se také rozhodli vytvořit svůj, než se nám podařilo spravně vytipovat načasování a pózy, zabralo nám to hromadu času, ale celé jsme si to dost užili a nasmáli se u toho. Pak jsme se podívali do chatovacích místností. Jako celý oddíl společně jsme si tak psali například se skauty z Rakouska nebo Švýcarska. Pak už jsme museli domů, ale někteří z nás pokračovali i doma a jsou tu tací, kteří si psali třeba i s 30 skauty z celého světa. :)“ Příbramský oddíl

"Naše skautské středisko Třemšín se akce zúčastnilo poprvé. Nejdřív jsme se zaregistrovali, aby o nás skautské sestry a bratři z celého světa věděli, pak už byl čas na navazování kontaktů a vyměňování zkušeností. Spojili jsme se např. s desetiletým Maxem z Kalifornie a dozvěděli se, že jeho rodiče mají původ v Československu. Přes hodinu jsme si povídali hlavně s jeho maminkou, která měla o dění v americkém středisku dobrý přehled. Fungování a činnosti za oceánem a u nás jsou podobné, jen při táboření na aligátora v Brdech nenarazíte. Pak jsme navázali kontakt ještě s Němci, které trápily technické potíže, Poláky, kteří si nachystali na akci i jídlo a se skautem z Taiwanu. Děkujeme Matějovi Pavlů - Xeně za zorganizování, chceme se účastnit znovu!" středisko Třemšín

Když si nevíš rady:

Pokud sis prošel/​prošla článek i web a potřebuješ si ještě něco ujasnit anebo narazíš na problém během JOTA/​JOTI, piš zprávy na Facebook Mezinárodní skauting. Pomoc od organizátorů akce najdeš také na support.jotajoti.info.

Milióny skautů a skautek z celého světa se těší na setkání koncem října, buď/te mezi nimi.

Markéta Byrtusová
Koordinátorka mezinárodní spolupráce