JOTA/JOTI 2024 - online jamboree spustilo registraci!

Tradiční celosvětová akce již klepe na dveře… 3.říjnový víkend je rezervovaný pro online setkávání v rámci JOTA/JOTI. Letošní téma, návod na již spuštěnou registraci, virtuální odznaky … o tom všem a více se dočtete v článku níže.

Jamboree on the Air / Jamboree on the Internet neboli JOTA/​JOTI. Tato celosvětová událost pro všechny skauty a skautky má své místo v kalendáři vždy třetí víkend v říjnu, letos 18.-20.10.2024. Rádiovým spojením nebo skrze internet se každoročně propojí miliony členů a členek Světové organizace skautského hnutí (WOSMu) z více než 150 zemí světa.

Téma pro rok 2024

Letošní téma je “Scouts for a Greener World” („Skauti pro zelenější svět“) - čekají na Vás aktivity týkající se udržitelnosti, zapojení mladých, spojení s přírodou a mnoho dalšího…

JOTA/​JOTI  se můžeš zúčastnit se svou družinou či oddílem nebo také samostatně. Jak na to? …

Před samotným Jamboree je potřeba:

  • naplánovat termín schůzky oddílu na datum 18.-20.10.2024
  • zajistit dostatečné množství zařízení pro přenos - notebooků, tabletů, smartphonů. V případě JOTA rádioamatérskou stanici.
  • zajistit dostatečně kvalitní internetové připojení, například pomocí STS (Skautské telefonní sítě)
  • zaregistrovat oddíl na oficiální stránce (celý web se dá přepnout do českého jazyka). Návod na registraci najdete zde.
  • je možné (není to podmínkou) si předem projít interaktivní mapu kempu a vybrat si aktivity, kterých se chcete zúčastnit

Aktivity je možné vybírat i během probíhající akce a operativně svůj program měnit. Bude možno si vybírat z offline aktivit, virtuálních aktivit nebo živých vystoupení.

Po skončení akce by měla následovat reflexe. Případně své shrnutí zážitků a několik fotek můžete poslat na international@skaut.cz. Vaše zážitky mohou pomoci dalším oddílům do budoucna.

Virtuální odznaky - ScoutPass

Nejen během JOTA/​JOTI je možné sbírat odznaky za aktivity, které si každý ukládá do virtuální peněženky neboli ScoutPassu. Více informací naleznete na  oficiální stránce. Je možné si také objednat klasickou nášivku přímo ze Scout store.

Pokud nám přes náš Facebookový profil Mezinárodní skauting pošleš informaci, kolik odznaků se Ti podařilo během tohoto víkendu získat, budeš se moci zúčastnit porovnání s ostatními skauty. Výsledky následně vyhodnotíme na našich sociálních sítích. 

Jak o minulém ročníku mluví účastníci:

“Akci u nás děláme už čtvrtým rokem, ale první impulz k organizaci byl přes instagram skautu:). Na akci bylo důležité zařídit klubovnu s připojením k internetu, dost zařízení a vytisknout mapu světa a papíry na JamPuz - takové Jota-Joti bingo s kódy jednotlivých účastníků, které dostanou před akcí přidělené. Holky si vyzkoušely volat i psát se skauty z celého světa v angličtině, zahrát si krátkou hru o syrských uprchlících, řízenou meditaci nebo zjistily jak dobře ovládají morseovku. Nejvíc je ale bavilo si vybarvovat na mapě, země skautů se kterými se spojily a zjištění, že jsme se spojily se skauty ze všech kontinentů (kromě Antarktidy). Příští rok rozhodně plánujeme se znovu zúčastnit!” Oddíl skautek 11-15 let, Barbora Mlynářová - Máňa

Nejsi si jistý/á jak na to?

Projdi si stránky k JOTA/​JOTI a pokud budeš mít stále nejasnosti, kontaktuj Mezinárodní odbor na emailu international@skaut.cz. Rádi Ti poradíme!

Již dnes probíhá registrace a skauti a skautky z celého světa netrpělivě očekávají konec října. Budeš jedním/​jednou z nich?...

Věra Bílková, Naty

Koordinátorka mezinárodní spolupráce