Jaký bude Valný sněm a co nás čeká v příštím roce?

Náčelnictvo se sešlo v květnu sice jen na jeden den, ale věnovalo se velmi podrobně programu červnového mimořádného Valného sněmu a harmonogramu příprav nové strategie.

V úvodu květnového jednání Náčelnictva jsme přivítali zástupce Ústřední revizní komise, kteří nám předložili zprávu o své činnosti za rok 2021. S radostí jsme si vyslechli pochvalu na kvalitní účetnictví a výkaznictví ústředí.

Dále jsme měli na programu dva dlouhé jednací bloky k velmi zásadním tématům: Valný sněmpřípravy nové strategie. Mimořádný Valný sněm je za rohem, Náčelnictvo projednalo znovu (naposledy se jimi zabývalo před zrušeným sněmem 2020) všechna navržená usnesení, doplnilo k nim svá aktualizovaná vyjádření a diskutovalo také o pořadí projednávaných témat. Je téměř jisté, že se všechna témata nestihnou probrat přímo na Valném sněmu, Náčelnictvo je připraveno se těm, která nestihne Valný sněm projednat, věnovat na svých dalších zasedáních.

Brzy po Valném sněmu nás čeká velká věc. Začneme pracovat na tvorbě další strategie, která bude určovat směřování Junáka - českého skauta v letech cca 2024 - 2030. Díky spolupráci pracovní skupiny Náčelnictva a zpravodaje VRJ pro strategii máme už poměrně jasnou představu o časovém harmonogramu a způsobu, jak nová strategie vznikne. Jde o poměrně ambiciózní plán, proto jsme jej již konzultovali také se zástupci krajských rad. Rádi bychom, aby nová strategie vznikla během roku 2023, největší zapojení skautské veřejnosti předpokládáme během jara a léta příštího roku. A ačkoliv nás za měsíc čeká mimořádný Valný sněm v pražském Rudolfinu, chystáme se už nyní na to, abychom vám mohli představit návrh nové strategie na krajských sněmech předcházejících Valnému sněmu 2024.

Kompletní zápis ze 124. zasedání Náčelnictva je k dispozici zde

Jsme rádi, že si na naše jednání postupně hledají cestu hosté, i tentokrát jsme jednoho (i když online) moc rádi přivítali. Pokud budeš i ty mít zájem nás navštívit, podívej se na termíny zasedání a napiš nám na nacelnictvo@skaut.cz 

Vendula Bušková - Véňa, náčelní