Jako rover odšívám odborky? Právě naopak! Vrhni se do jejich plnění

S odborkami se nemusel ve svém skautském životě setkat každý. Pro někoho je to zatím neznámá, pro jiného bylo plnění odborek společnou oddílovou zábavou a pro dalšího mohlo být zbytečnou povinností. V roverském věku už je ale možné se věnovat zájmům podle svých představ. Co všechno nabízí odborky roverům a rangers?

Plnění odborek je na prvním místě příležitostí. Příležitostí k poznání nových obzorů, rozšíření oblasti zájmů, skautské realizaci, rozvoji sebe i ostatních. Odborky pokrývají mnoho oblastí, jistě si vybereme tu svou. Kromě tradičních (Kuchař/Kuchařka, Zdravotník/​Zdravotnice, Zálesák/​Zálesačka) v nich můžeme najít i modernější (Ajťák/​Ajťačka, Grafický designér/​Grafická designérka, Geocacher/​Geocacherka).

Pokud jste se s odborkami dosud nesetkali, veškeré informace nabízí stránka odborky.skaut.cz. Najdete tam přehled všech odborek, vysvětlení systému plnění i konkrétní  tipy.

Plnění odborek v nejvyšším - roverském - stupni je určeno pro všechny od 16 let, bez horní věkové hranice. Odborky můžeme získávat sami, v oddíle nebo s roverským kmenem, ve středisku i jinde.

Jak začít?

Nejdříve si ujasníme, jakou odborku chceme plnit, v čem se můžeme rozvíjet, na co se víc zaměřit, co nám přijde zajímavé, jaké jsou naše časové možnosti. Poté si vytvoříme harmonogram plnění jednotlivých úkolů.

Je důležité si najít průvodce, patrona, který danou oblast zná a je schopen nám ukazovat její příležitosti. Může i nemusí mít sám odborku získanou. Pokud bychom zároveň patronovali (s jiným RS, v oddíle) a plnili odborku, můžeme si nechat uznat bod v kategorii Ukaž se (Jsem patronem/​patronkou této odborky.). Také úkol Vlastní aktivita nabízí mírné přizpůsobení odborky. 

Svět odborek je plný (roverských) výzev

Svět odborek zahrnuje jak témata duchovní, s přesahem (Poutník/​Poutnice za Pravdou), tak je i plný výzev. Kdo ujde na sněžnicích za jednu zimu 50 km (Polárník/​Polárnice), zvládne dva dny putovat bez ničeho (Trosečník/​Trosečnice)? Můžeme také zdokonalit své jazykové schopnosti a přečíst si knihu v cizím jazyce (Jazykář/Jazykářka), začít skákat triky přes švihadlo (Ropeskipper/​Ropeskipperka), napsat povídku (Spisovatel/​Spisovatelka), vyrobit spektroskop (Fyzik/​Fyzička), složit vlastní píseň (Muzikant/​Muzikantka)... I když jsme v daném oboru už zběhlí, odborka nám může být inspirací ke zlepšení se, přesahu do oddílu, novým pohledům.

Odborky mají své místo i v oddíle…

V mnoha úkolech představujeme družině/oddílu aktivitu typickou pro danou oblast. Můžeme tak prakticky využít svoje nově nabyté znalosti, dovednosti, postoje v oddílovém životě a rozvíjet v nich ostatní. Nevíme si rady, jak uchopit téma družinovky? Podívejme se, co nám odborky nabízejí. I když vedeme oddíly, jsme zároveň RS a můžeme plnit roverský program - příležitostí a společným jmenovatelem jsou právě odborky. Jedním z nejlepších způsobů motivace je motivace vlastním příkladem. Plňme odborky společně s kluky a holkami Mimo jiné taky lépe pochopíme, co jim činí při plnění odborek obtíže.

… i v kmeni

Chceme zkusit s roverským kmenem něco nového? Zamysleme se, zda by se do naší činnosti nedaly zapojit odborky. Odborka Občan/​Občanka akcentuje téma aktivního občanství a nabízí náměty na projekty služby společnosti. Mezinárodní skaut/​skautka, Cestovatel/​Cestovatelka poradí s expedicí do ciziny. Brigáda v přírodě může navázat na odborku Strážce/​Strážkyně přírody. Pomocí odborek můžeme roverským nováčkům ilustrovat program osobního růstu v Junáku. Je možné uspořádat “vzpomínkovou” schůzku na program mladších věkových kategorií - lze si připomenout také odborky.

Odborky nám mají co dát, i když už si myslíme, že jsme na jejich plnění moc staří. Ba co víc, plnit si odborky v roverském věku může být skvělým nástrojem k přechodu od výchovy k sebevýchově, který je pro RS tak typický. Pojďme tomu vstříc!

Za Skautský odbor

Lukáš Matějek (Panda)