Jak na komunikaci s rodiči nováčků

Přemýšlíte nad tím, jak od začátku co nejlépe nastavit komunikaci s rodiči nováčků? Jak, kdy a co jim vůbec říct? Čtěte dál a zjistíte, že to není žádná věda.

O tom, že s rodiči máte komunikovat nejlépe včas, vhodně a pravidelně, si přečtete v tomto článku. Komunikace s rodiči nováčků ovšem obsahuje jistá specifika, na která je dobrá myslet před tím, než se s nimi spojíte. Pojďme se na ně společně podívat.

Domluvte se, kdo bude s rodiči komunikovat. 

Je dobré si od začátku nastavit v oddílové radě, kdo z vás bude s rodiči komunikovat. V případě nováčků je vhodné, když s rodiči komunikuje někdo z vedení oddílu. Rádci a rádkyně by měli ze začátku řešit jen běžné družinové věci jako např. ne/účast na schůzkách. Větší množství komunikace s rodiči jim předejte až později po integraci nováčků, pokud je to u vás běžné a rádci na to jsou připraveni.

Uspořádejte první společnou schůzku s rodiči

Nejlépe se s rodiči seznámíte, když se s nimi uvidíte. Zkuste proto uspořádat setkání s nimi např. hned před/​po první družinovce. A co na takové schůzce říct?

  • Představte se

Možná se to může zdát jako jasná věc, ale nezapomeňte se rodičům představit – klidně jim můžete říct i co studujete, kde pracujete, jak dlouho jste ve skautu a další věci. Věřte, že rodiče ocení, když budou znát člověka, s kterým bude jejich dítě trávit čas. 

  • Vysvětlete, co je to skauting

Možná mnozí rodiče – nováčci netuší, co je to vlastně skauting a co obnáší. Proto jim to hned na začátku vysvětlete. Pomoci vám může např. návod Jak mluvit o skautingu.

  • Vysvětlete důležitost pravidelné účasti

Hned na začátku řekněte rodičům, proč je důležité, aby holky a kluci chodili na akce pravidelně. Jen tak totiž dobře zapadnou, nebudou jim chybět ani zážitky, ani souvislosti jednotlivých aktivit a činností. Zároveň se společně domluvte, jak bude fungovat systém omluv.

  • Bezpečnost dětí

Vysvětlete rodičům, jak je zajištěna bezpečnost dětí – tedy např. jakou máte kvalifikaci (jste zdravotníkem? máte nějaký jiný kurz?), jestli bude na všech schůzkách dospělý dohled, že i holky a kluky učíte, jak se chovat bezpečně apod. Pokud jste skautský oddíl a máte mladší rádce družin, nezapomeňte s rodiči probrat, o čem vlastně je družinový systém, že část zodpovědnosti je záměrně přenesena na děti samotné, jak je na to připravujete a případně opět, jak máte vyřešenou bezpečnost na družinových schůzkách.

  • Nastavte si, jak spolu budete komunikovat

Je tolik způsobů, jak rodičům předávat informace – papírové lístečky, maily, messenger, whatsapp, sms, … Co bude vyhovovat nejvíce vám a co jim? Na vaší společné schůzce se rodičů zeptejte a domluvte se na jedné komunikační platformě. Přeci jen – když byste jim jednou napsali mail, jindy sms a potřetí na messenger – měli by v tom oni i vy pěkný zmatek. Zároveň si nezapomeňte předat kontakty – dejte svůj kontakt rodičům a vezměte si kontakty na ně.

  • Představte vaše plány

Určitě nezapomeňte představit váš plán – minimálně na půl rok. Vysvětlete, co si děti mají nosit na schůzky, co zhruba budete dělat, co jsou to vůbec výpravy a v jaké frekvenci na ně budete jezdit, jestli mají rodiče hned pořizovat kroj a další věci.

  • Doporučte vybavení

Když už budete mluvit o výpravách, proberte s rodiči vhodné vybavení na ně. Můžete jim doporučit konkrétní věci, nebo je můžete pozvat na oddílovou burzu vybavení i krojů.

  • Mluvte “jejich” jazykem

“A v září teda pojedeme na oddílovou výpravu s ostatními družinami v oddíle.” “Jo a nezapomeňte si na družinovky nosit KáPéZetku!” 

Pro skauty běžná mluva, ale rodiče (nejen) nováčků vůbec nebudou vědět, co jim říkáte. Proto zkuste skautská slova jako např. vlčata, světlušky, rádce, vedoucí, družina, oddíl, středisko, jednodenní výprava, oddílovka, puťák, KPZ, … rodičům vysvětlit a případně se k vysvětlování průběžně vracet.

Nebojte se rodiče zapojit

Vypadl vám odvoz na výpravu? Nebo potřebujete s něčím pomoci? Případně hledáte odborníka pro některou z odborek? Zkuste se poohlédnout v řadách vašich skautských rodičů, protože přece za zeptání nic nedáš.  

Za programový tým Ludmila Klíčová a Barbora Tichavová – Rozárka

Jaká další témata a výzvy řešíte ve vašem oddíle při komunikaci s rodiči nováčků? Co byste poradili těm, kteří se s podobnou věcí také potkají? Přispějte do komentářů na SkautINFO.