Hrošíkův růžový sen v KISC a jak se do něj probudit!

5. 1. se uzavře možnost poslat přihlášku do Kanderstegu jako dobrovolník/dobrovolnice na 3 měsíce v létě 2022. Hrošík, která žila v KISC v týmu růžových předminulé léto, ti posílá návod k usnadnění rozhodování.

Co je KISC?

Kandersteg International Scout Centre (KISC) je nejstarší mezinárodní skautská základna na světě. Založil ji sám B.P.! Každý rok do tohohle malého ráje na konci alpského údolí ve Švýcarsku přijedou tisíce skautských hostů z celého světa, aby zažili atmosféru nekonečného jamboree – Baden-Powellův sen. Pokud už ti bylo 18 a jsi členkou/členem Junáka – českého skauta, můžeš se jako já stát na 3 letní měsíce součástí týmu Růžových neboli Pinkies. Tvým úkolem bude pomáhat stálému osazenstvu starat se o základnu, hosty a přírodu. 

Aby se ti snadněji rozhodovalo, jestli do toho jít, napsala jsem ti seznam plusů a mínusů z mého pobytu:

Co je super?

  • Lidi. Všichni v KISCu jsou hrozně friendly a na stejné vlně. Vždycky se máš na koho obrátit, s kým vyrazit na výlet či bláznivé dobrodružství. Čtvrt roku intenzivního soužití vás sblíží jako nic jiného a získáš kamarády na celý život.
  • Angličtina. Nutnost dorozumět se každý den tě tutově rozmluví a rozšíří ti slovní zásobu. Víš třeba, jak se říká zvonu na čištění odpadů? A jak anglicky uvařit guláš?
  • Multikulturalita. Poznáš skautky a skauty ze všech koutů zeměkoule. To znamená, že budeš mít při cestování vždycky u koho přespat. Zjistíš taky, že i když jsme z různých kultur, jsme všichni stejní. 
  • Švýcarsko. Vlaky, co jezdí načas, skvělý sýr, čokoláda a hlavně hory. KISC leží 1200 m. n. m. uprostřed Alp a není nic snazšího, než si ve volný den zaskočit na ledovec nebo zdolat další horský vrcholek.
  • Přístup k životu. KISC je určitě jedno z nejveselejších a nejoptimističtějších míst na světě. Nic není problém, vše se dá vyřešit, téměř všichni se pořád usmívají, a i z mytí nádobí se stane ohromná zábava.

Co už tak super není?

  • Lidi. Jsou všude a vždycky se najde někdo, kdo má skvělý plán, ke kterému se prostě musíš připojit. Takže ještě před prací vyrazíte na bláznivě rychlý hike (vlastně výběh) k 10 km vzdálené lavičce s výhledem. Nevyspíš se, abys nic nezaspal/​a.
  • Angličtina. Přestaneš znít jako oxfordský slovník, nachytáš různé přízvuky a spoustu synonym. Např. žabky se řeknou buď thongs, jandals nebo flip flops, podle toho s kým mluvíš.
  • Multikulturalita. Začneš být politicky korektní. Pochopíš, že nevinné poznámky můžou v širším kontextu urazit.
  • Švýcarsko. Všechno 4x dražší než v Česku. Nebudeš mít ale žádné extra výdaje, protože jíst i spát budeš na KISC a během dní volna můžeš Švýcarsko postupně objevovat.
  • Musíš odjet domů s těžkou hlavou – plnou skvělých vzpomínek. Vždycky se ale můžeš vrátit. Buď pro změnu podpoříš tým Zelených z řad bývalých Pinkies a nebo zkusíš nějakou zodpovědnější Long Term Staff pozici na pár měsíců až let.

Marcela Kinclová - Hrošík

Navnadila tě Hrošík a chceš to zkusit? Pak si dej opravdu záležet na přihlášce, sen o růžovém létě na KISC si totiž chce splnit řada mladých skautů a skautek z celého světa. V každém případě nám o svém zájmu o tenhle výjimečný pobyt dej vědět na international@skaut.cz. Poradíme, zodpovíme tvé dotazy a propojíme tě s Hrošíkem, pokud budeš potřebovat.

Těšíme se, až od tebe uslyšíme!

Markéta Byrtusová – koordinátorka mezinárodního skautingu.