Duha v Bergamu aneb střediskový výlet do ciziny

Brněnské středisko Duha si umí plnit sny! Na jaře zatoužili po společném cestování, na podzim odletěli do Itálie a vrátili se s novými zážitky i kontakty. Chcete být jako Duha? Pomůžeme na international@skaut.cz.

"Výpravu do Bergama jsme začali plánovat během dubna. Původně jsme mysleli, že pojede max. 15 kluků z oddílu. Nakonec jsme se rozhodli přizvat i holky z dívčího oddílu, takže se počet zastavil na čísle 31. Z toho bylo asi 20 členů 10-15 let. Během června jsme všem pořídili letenky a začali plánovat program. Chtěli jsme se moc setkat i s místními skauty. Nakonec se nám podařilo domluvit společný program s 2 skautskými oddíly z Bergama. 1 z nich nám pomohl domluvit Zahraniční odbor a na 2. se nám podařilo získat kontakt při domluvě ubytování.

Výpravu jsme zahájili v pátek v brzkých ranních hodinách na letišti v Brně, odkud jsme doletěli do Bergama. 1. den nás skauti z ubytování provedli po městě. Bylo to asi 5 vedoucích, kteří si pro nás připravili hlavně seznamovací aktivity. Na oplátku jsme jim představili i naše hry. Moc se mi líbilo, že se bavili anglicky úplně se všemi.

Další den jsme si prošli sami 2. část Bergama. Překvapilo nás, jak hezké město to je. Je zapsáno do seznamu UNESCO a z hradeb je úžasný výhled na pádskou nížinu, ale i na podhůří Alp. Odpoledne jsme se potkali s 2. oddílem a znovu si užili pár společných aktivit. Pak jsme si navzájem představili pochutiny typické pro naše země. Večer jsme zpívali písničky s kytarou.

Na neděli jsme měli naplánovaný výlet k horskému jezeru Lago di Como. Předpověd však hlásila celodenní déšť, proto jsme se nakonec rozhodli navštívit Miláno, které je vzdáleno asi 45 minut vlakem. Nejdříve to byl kvůli stávce oříšek, ale nakonec se nám podařilo do Milána dostat. Navštívili jsme katedrálu Narození Panny Marie a poté si každý vyrazil prohlédnout, co ho zaujalo. Večer jsme zakončili typickou italskou večeří.

V pondělí jsme už jen předali místo, kde jsme byli ubytováni a vyrazili na letiště a zpět do Brna. Většina z nás hodnotila neděli jako nejlepší část výpravy. Opravdu povedená byla ale celá výprava a pozitivních ohlasů byla spousta od rodičů i od účastníků. Dlouho jsme se připravovali, ale stálo to rozhodně za to. Určitě plánujeme zase někdy někam vyrazit."

Vittorio Ciampella - Vinci

Plánujete taky někam vyrazit? Dejte nám o tom vědět na international@skaut.cz, nasdílíme zkušenosti z příprav, pomůžeme najít skautské kamarády i přespání a přibalíme něco na cestu!

Těšíme se na váš email!

Markéta Byrtusová - Koordinátorka mezinárodní spolupráce