Družinový kalendář na nový školní rok 2023/24 je tu

Možná jsi o něm slyšel/a, možná ne. Družinový kalendář. Kámoš, který pomůže tvým rádcům a rádkyním nejen s programem na družinovkách, ale taky podpořit družinový systém. Právě proto ti přišel s červnovými časopisy družinový kalendář. Vyvěs jej v klubovně! A čti jak jej využít při práci se stezkou, odborkami i plánování nejen družinovek.

Co v kalendáři najdeš?

V kalendáři najdeš na každý týden jednu aktivitu ke stezce, odborce nebo Rádcovskému zápisníku 2.0. Aktivity jsou spojené s významnými dny v daném týdnu, ročním období nebo obdobím v rámci skautského roku. V září najdete svátky družinových funkcí a úkoly, které podpoří zavedení a fungování družinových funkcí. Tématicky je letos zaměřený především na podporu udržitelnosti, klima, psychického bezpečí a družinového života na táboře.

S čím ti pomůže?

Plánování družinovek a akcí

Stačí jen mrknout,která aktivita je na daný týden připravená. Aktivity jsou vybrané pro celou družinu tak, aby šly plnit na schůzkách v daném období. Rádce či rádkyně si pak dle návrhu aktivity připraví program. Nebo můžete podpořit rádce a rádkyně v oddílové radě a vyhradit čas na radě k přípravě programu dle navržených aktivit. Určitě se tohle vyplatí při práci s novými rádci, kteří se od sebe a zkušenějších vedoucích mohou inspirovat a učit.

Kalendář je taky kalendář. Takže díky němu budou mít kluci a holky důležité termíny v klubovně na očích. Může jít o oddílové a družinové akce, dopsané narozeniny členů a členek družiny, zvýrazněné svátky jejich přezdívek či doplněné netradiční přezdívky, …

Pestrý program se stezkami a odborkami

V kalendáři najdeš inspiraci na pestrou paletu aktivit týkající se přírody, tvoření, sportu, tábornických dovedností, kamarádství, ale třeba i aktivního občanství. Každá aktivita vychází z úkolu ve stezce nebo odborce a nabízí aktivity napříč všemi oblastmi stezky a odborek. Rádci a rádkyně tak najdou každý týden inspiraci, jak tyto nástroje zapojit. Můžete se buď inspirovat na každou schůzku nebo jen ve chvíli, kdy potřebujete nápad do plánu schůzek.

Symbolický rámec

Aktivity jsou většinou navázané na významný den v týdnu. Ať už jde o státní svátek, mezinárodní den nebo třeba výročí. Můžete tak využijte významné dny jako symbolický rámec pro program dané schůzky - zjistěte si o dni více, připravte k němu další aktivity, zahrajte si hry motivované významným dnem apod.

Podpořit družinové funkce

Družina by měla být fungující parta, kde má každý své místo a je do jisté míry autonomní v tom, co dělá na schůzkách a družinových výpravách. Podstatnou roli v ní hraje rádce nebo rádkyně. Ale co ostatní? Ostatním můžeme pomoct najít své místo a uplatnění v družině skrze družinové funkce a současně družina lépe funguje, když jsou v ní všichni aktivně zapojeni a ne jen pasivně přijímají program od rádce či rádkyně a vedoucích. Družinový kalendář nabízí podporu v zavádění a fungování těchto funkcí. Věnuj jim v září čas!

Družinový kalendář! Komu přišel a kde ho seženu?

Během června Ti pravděpodobně (pokud jsi vedoucí oddílu skautů a skautek) přišel do schránky Družinový kalendář na školní rok 2023/​24. Jeho online verzi najdeš na radce.skaut.cz. Družinový kalendář ti nepřišel a chceš ho? Napiš na stezka@skaut.cz a domluv si jeho vyzvednutí v kanceláři Ústředí Junáka v Praze.

Pokud o Družinovém kalendáři neslyšíte poprvé nebo naopak slyšíte a zaujal vás, budeme rádi za vyplnění krátkého dotazníku. Zajímá nás, jestli a jak ho používáte. 

Za skautský odbor,

Ywen - Eliška Omelková