Chystáte roverskou výpravu? Pozvěte vrstevníky z Ukrajiny, získáte nové kamarády i finanční podporu na akci

,,Líbí se mi tady hodně, protože - no, jak to říct - prostě jsou tu super lidi,” popisuje svoje dosavadní dojmy z roverské výpravy šestnáctiletá Natálie, která je v ČR už přes 9 měsíců.

Pozval ji sem, do podhůří Jizerských hor, roverský kmen Polena z pražských Horních Počernic, stejně jako 5 dalších mladých lidí z různých částí Ukrajiny. Hrají s ostatními deskové hry, společně vaří, někteří jeli lyžovat nebo šli na místní rozhlednu. Mají ale s rovery a rangers jedinečnou možnost procvičit si češtinu, zkusit něco nového a navázat nová kamarádství.

Inspirujte se Poleny a pozvěte i vy svoje vrstevníky z Ukrajiny na některou z vašich roverských výprav či akcí! Je to totiž jednodušší a důležitější, než se zdá.

Ve velkých městech jako je Praha, Brno, Olomouc, Plzeň, apod. je aktuálně mnoho zájemců roverského věku, kteří stojí o to, zažít si skauting a seznámit se s českými vrstevníky. Napište nám na ukrajina@skaut.cz a my vás s nimi propojíme. Nebudete tudíž muset svoji akci složitě propagovat.
V menších městech vám rádi pomůžeme s komunikací a poradíme, jak se k ukrajinské komunitě dostat. Můžete se poohlédnout po komunitních centrech, které provozuje např. Charita, Člověk v tísni, Diakonie ČCE, apod. Nebo informaci o akci vyvěsit u ukrajinských kostelů. 

Holky a kluci, které byste na výpravu přizvali, už většinou budou umět docela dobře česky, nemusíte se bát jazykové bariéry. Budou velmi vděční, že si češtinu intenzivně procvičí s rodilými mluvčími. A jazyková rozdílnost byla zatím na výpravách dobrým zdrojem vtipných situací. 
Program výpravy nemusíte nijak přizpůsobovat, ba naopak - dovolte ukrajinským účastníkům poznat aktivity typické pro váš roverský kmen. Kmen Polena vzal svoje ukrajinské kamarády na sjezdovku (kde si poprvé zkusili snowboarding), naučili je deskovku Záchranáři, kterou je skoro nereálné dohrát a dokonce spolu v sobotu odpoledne sledovali výsledky prezidentských voleb.

Na akci vám navíc dáme finanční příspěvek, při víkendové výpravě až 2000 Kč za každého ukrajinského účastníka. Peníze můžete použít pro všechny, kdo na výpravu pojedou, tedy snížit náklady i českým účastníkům. Stačí napsat na ukrajina@skaut.cz váš záměr a společně dohodneme detaily.

Pamatujte, že od nezletilých účastníků z Ukrajiny potřebujete souhlas rodičů, že se skautské výpravy mohou zúčastnit. Dvojjazyčný vzor najdete na skautské křižovatce. Také jim připomeňte, že si mají vzít potvrzení o zdravotním pojištění a doklad totožnosti, nebo alespoň jejich kopie.

I když bude vaše pozvání pouze jednorázové a nebudete chtít holky a kluky zapojit do svých družin, stále to má smysl. Jsou totiž ohroženi sociální izolací a chybí jim kontakt s vrstevníky. Všechny zmíněné i další potřebné informace najdete na skautské křižovatce pod tímto odkazem. Nebo nám napište na ukrajina@skaut.cz.



Natálie Dubanevičová - Doby | ukrajina@skaut.cz 
realizátorka integračních aktivit