Chystáte oddílový kalendář už v létě? Sáhněte včas po klimatických výpravách a dalších enviro-programech na klíč!

O poledňáku v hamakové chill-out zóně, po večerce u ohně a nebo na potáborové radě. Tam všude se promýšlí program na nový skautský rok. Jak do něj tentokrát zařadit i tak těžké téma jako je globální oteplování? Ve Skautském institutu jsme připravili hned několik cest, po kterých stačí sáhnout. Prostě oddíl přihlas na jednu z našich výprav, do projektu Patronáty, nebo se stav na workshopu, kde Ti pomůžeme rozjet projekt podle Tvých vlastních představ!

Výprava s přesahem a ještě bez práce? Berem!

Globální oteplování nás pálí všechny a rozhodně nepočká. Otvírat tohle téma se skauty a skautkami je čím dál tím důležitější, ale v první řadě musí mít oddíl zajištěny “základní životní funkce.” Vyřešit vedení schůzek, nábor a kalendář akcí je základ, bez kterého se nelze obejít. Pokud je tvoje činovnická parta spíš komorní soubor a na “extrabuřty” prostě už není volná ani jedna ruka, tak by vám mohla bodnout naše nabídka klima-výprav. Přihlaš svůj oddíl, doražte a zbytek nechte na nás!

Pro pražské oddíly můžeme nabídnout ochutnávku 24. září v rámci akce Klimaden na Kampě. Program bude zajištěný od 10 do 16 hodin a nachystány jsou hry, badatelské úkoly i debatní aktivity. Skauti a skautky se tak zábavnou a atraktivní formou dozví o hospodaření s dešťovou vodou a péči o zeleň. Klimaden je taky příležitostí potkat se s dalšími oddíly, okouknout, jak fungují a vzájemně se inspirovat v tom, co můžeme dělat pro přírodu a lidi kolem nás. Přihlas svůj oddíl, dokud je místo!

Pěkně nadupaná akce pak čeká oddíl, který se přihlásí na jednu z klimavíkendovek, které jsme nachystali na 14.–16. října. V rámci unikátní výpravy na klíč se můžete podívat do ekologického centra Kaprálův Mlýn u brna nebo na Statek Vodňanský poblíž České Lípy. Pomocí her i praktických aktivit se účastníci dozví, jak v době klimatické změny funguje česká krajina a jak jí může pomoct každý z nás. Víkend plný zábavy a inspirace je částečně hrazený organizátory, pokud se vydáte do Kaprálova Mlýna platíte jen cestu, když zvolíte Statek Vodňanský tak na vás zbyde jen zajištění jídla. Hlavně neváhej s přihláškou příliš dlouho!

Péče o krajinu s Patronáty

Možná se v oddíle nestihnete včas rozhoupat k vyplnění přihlášky, možná vám nesedí termíny nebo lokality klimavýprav. Pokud máte přesto chuť pustit si do oddílového kalendáře nějakou smysluplnou novinku, zkuste Patronáty. Kus přírody, který ocení naší pomoc, se najde všude. Třeba za vaší klubovnou, za městem nebo poblíž oddílového tábořiště. Propojíme vás s odborným průvodcem a pomůžeme takovou lokalitu najít. Skauti a skautky získají šanci svěřenému místu lépe porozumět a alespoň dvakrát za rok společně vyrazíte pečovat o něj přímo v terénu. Další info najdeš na webu projektu, a pokud si v oddíle troufnete se letos zapojit, vyplňte přihlášku a dáme se společně do práce.

Možnost zapojit se do péče o “adoptovaný” kousek přírody jsme rozšířili i na pražské školní třídy, takže ho můžeš taky doporučit svým známým učitelům.

Chceme se s oddílem pustit do vlastního prospěšného projektu!

No paráda! V druhé polovině září pořádáme online workshop Dobré skutky jinak. Název jsme zvolili podle zbrusu nového bodu skautské výchovné metody, věnovanému zapojení do společnosti. Pojď s námi prozkoumat cesty, jak dělat skutečně smysluplné dobré skutky právě dnes, v době klimatické změny. Pobavíme se o tom, proč je dobré u dětí cíleně rozvíjet občanské kompetence a vytvářet pro ně možnosti, jak se zapojovat do rozhodování oddílu. Ukážeme si, jak na přípravu i realizaci povedeného projektu s pozitivním dopadem.

Cílem workshopu je účastníky motivovat a podpořit při realizaci vlastního projektu. Proto po skončení workshopu můžete využít série konzultací a pomoci poradců z odboru Skauti na Zemi, kteří sbírají zkušenosti s uvádění osmého bod do praxe. Chceš se zúčastnit? Přihlas se tady!