Chystám program na leden

“V lednu za pec si sednu!” A není to škoda? Využijte leden k něčemu akčnějšímu! Přinášíme opět inspiraci na zimní programy, které se hodí s oddílem podniknout právě v měsíci lednu. Staňte se polárníky, oslavte Mezinárodní den objímání, nebo se zaměřte třeba na virtuální stopu. Bude-li počasí rozumné, jistě bude příležitost užít si zimních sněhových radovánek.

Staň se polárníkem!

Pojďte do toho letos s výzvou! Výprava na sněžnicích, oheň na sněhu, bruslení, stavba iglú, … Projděte si úkoly z odborky Polárník/ Polárnice a zařaďte některé do programu oddílu. Třeba tím některé kluky a holky přivedete i ke splnění celé odborky. 

Jistě díky tomu vzniknou i zajímavé fotky, tak se o ně podělte v rámci zimní fotosoutěže.;)

Rozmrzni! Třeba objetím

21. ledna slavíme Mezinárodní den objímání. Využijte toho a dejte svým kamarádům a kamarádkám najevo, že je máte rádi. Zavolejte jim, pošlete pohled, nebo zajděte na procházku. Nezapomeňte na rodinné příslušníky. Možná jim neprojevujete vaši náklonnost tak často, jak by potřebovali. Jedno takové vřelé objetí mluví za vše! A když už jim věnujete pozornost, co si splnit úkol ze skautské stezky v podoblasti Moje rodina (1. stupeň: 26. Potěšení příbuzných; 2. stupeň: 33. Zajímám se o rodinu, 34. Komunikace v rodině)? 

Věděli jste, že je vhodné objímat 5 -10 sekund? Přeti si více zde.

Vzdělání, vzdělání, všechny smutky zahání

Leden je pro mnohé měsícem pololetního vysvědčení a smutky to spíše přivádí než zahání. Zkuste to letos jinak! Podívejte se na vzdělání z té lepší stránky. Dejte prostor klukům a holkám objevit přínos a privilegium toho, že se mohou vzdělávat. 24. leden je Mezinárodním dnem vzdělávání. Čapněte příležitost za pačesy a připravte program třeba o lidských právech: Nač má právo lidská bytost, nebo jim dejte prostor srovnat jejich situaci se školou v Etiopii: Žákem v etiopské škole, či si "změřte" svou Cestu do školy.

Diskuzi na téma vzdělávání můžete završit třeba výzvou ke splnění úkolu z 2. stupně skautské stezky: 21 Kladný vztah ke vzdělání:

Jakou za sebou necháš v roce 2022 (virtuální) stopu?

Kde konci měsíce (28. ledna) je vyhlášen Den ochrany osobních údajů. Kluky a holky je vhodné na tato, čím dál aktuálnější a palčivější, témata přivádět. Mnohé z nich může překvapit, jakou vlastně mají virtuální stopu a co to pro ně může (např. v budoucnu) znamenat. 

Přibližte jim téma např. skrze program Virtuální stopa, kde se stanou spoluautory uživatelské příručky pro lidi, kteří dosud nemají zkušenosti se sociálními sítěmi, a kteří chtějí založit profil na nové internetové sociální síti OneNet. 

Nebo diskutujte nad tématem veřejné ochrany obyvatel v protikladu s ochranou soukromí díky programu Kamery ve veřejném prostoru

A co na to Blondýn a skautská stezka? Desetiminutové skečové video, které přiblíží klady a zápory sociálních sítích, může být skvělým “otvírákem” vaši příští (online) schůzky. A máš to! Snadno si tak s oddílem splníte úkol v 2. stupni skautské stezky: 27. Komunikace v době sociálních sítí

-

Vše dobré vašim oddílům do nového roku, ať je vaše stopa spíše polárnická než virtuální!

Za programový tým ústředí

Markéta Musilová - Blecha