Chystám program na leden

Je tu nový rok a s ním i nová dobrodružství! Do čeho se pustit hned v lednu? Můžeš se opět inspirovat významnými světovými dny nebo vyzkoušet aktivity, které nabízí Chystám program. Tak pojďme na to!

Právě v tento den, tedy 4. ledna roku 1809 se narodil Louis Braille. Jeho jméno si celý svět spojuje s písmem pro nevidomé a dnešek je proto připomínán coby Světový den Braillova písma. Zkuste se ho v družině naučit. Na této stránce najdete pomocná slova, která vám s ním pomůžou stejně, jako třeba u morseovky. Jaké je to v kůži slepého si můžete vyzkoušet třeba s aktivitou Slepé auto na webu Chystám program. Slepí ale dokážeme být občas všichni, a to vůči názorům a pohledům druhých. Využijte aktivity Úhly pohledu nebo Slon, a zamyslete se nad svou vlastní slepotou.

Na 10. ledna připadá Mezinárodní den lachtanů, tuleňů a velryb. Tenhle den nám připomíná, že by nám nemělo být lhostejné, zda z naší planety do budoucna trvale vymizí některé druhy zvířat, které jsou ve velké míře ohroženy lovem, ale i důsledky znečištění moří a oceánů. Eko program vám mimo jiné ukáže, jak naše odpady ovlivňují osudy zvířat. A jak se s nimi vypořádat? Třídění je jedna věc, ale zkuste se zamyslet nad dalšími způsoby jeho využití. Aktivitou IgelitART nebo V hledáčku objektivu si vyzkoušíte jeho znovupoužití v praxi.

Zaměřte se v lednu na své kamarádství a dobré vztahy. Mezinárodní den objímání (21. ledna) je k tomu skvělou příležitostí. Na webu Chystám program najdete pod oblastmi Moje kamarádstvíMůj domov spoustu skvělých programů, které pomůžou utužit vaši partu.

24. leden je Mezinárodním dnem vzdělávání. Vrhněte se na zdokonalování svých dovedností a znalostí třeba s odborkami, nebo s vlčky a světýlky. Každý z vás si může najít takovou odbornost, která mu nejlépe sedí. A jak si vybrat? Aktivita Všichni jsme hrdinové a hrdinky vám třeba napoví!

Od roku 2009 je 31. leden Dnem dětí ulice. V našich podmínkách sice není běžné, aby se děti ocitly na ulici, ale v mnoha jiných zemích to není tak neobvyklé. U nás se tímto tématem zabývá třeba Armáda spásy, která má speciální program určený na pomoc dětem a mladistvým, aby je tento osud nepotkal. Vy se na problematiku chudoby můžete podívat s aktivitami Běžné a nezbytné nebo Natašin příběh.

A na závěr malý tip na novoroční předsevzetí. Máš v šuplíku hromadu vlastních programů, které jsi vymyslel/​a na schůzky nebo tábor a mrzí tě, že už jsi je znovu nevyužil/​a? Poděl se o ně! Přidávej své programy třeba pravidelně na web Chystám program, kde je bude moct využít a ocenit zase někdo další. Čím více programů bude na webu přibývat, tím spíš tam pokaždé něco skvělého najdeš.

Ať už vás v novém roce čeká cokoliv, ať se vám podaří vykročit do nového roku správnou nohou!

Za programový tým ústředí
Anežka Bednářová