Chyby, které se nemusely stát. Sdílej i ty své skautské (skoro)průšvihy

Každý rok pořádáme stovky tisíc schůzek, desítky tisíc výprav a více než tisíc táborů. Občas se stane nějaký průšvih. Je to přirozené: skauting je dobrodružný a dobrodružství se děje jen v přiměřené míře rizika a nejistoty. Chyba je příležitostí k růstu a učení, chlapci a děvčata všech věkových kategorií i celé družiny, oddíly a střediska si z nehod odnášejí cenné zkušenosti. 

Chyba je kámoš

Za každou takovou zkušenost ale platíme. Někdy je to úraz či poškození majetku, ztracení členové nebo třeba rozhádané vedení. V některých případech však může být cena neúměrně vysoká, např. úraz s vážnými následky či dokonce úmrtí. Proto se vzděláváme na skautských a zdravotnických kurzech a děláme vše, co je v našich silách, abychom takovým tragédiím zabránili. Ať už dojde k drobnému zranění nebo vážnému úrazu, z každého průšvihu si odnášíme ponaučení. Zatím se každý učíme sám a různé oddíly nezřídka dělají stejné chyby. Jde to ale i jinak: z chyby, kterou udělal jeden oddíl, se může poučit mnoho jiných. Stačí své chyby sdílet, můžeme tak kolektivně získávat cenné zkušenosti za mnohem nižší cenu. 

Sdílej svůj (skoro)průšvih

Na webu prusvihy.skaut.cz najdeš dotazník, ve kterém se můžeš podělit o své zkušenosti, jež mohou být pro ostatní velmi cenné. Vzpomeň si na svůj nedávný průšvih při skautování a rovnou ho nasdílej. A pak sdílej i každý další průšvih, který pro tebe byl ponaučením. Odpovědi anonymizujeme, statisticky vyhodnotíme a reprezentativní příklady poskytneme k ponaučení ostatním. Zajímá tě, jak to celé funguje? Chceš se poučit z chyb ostatních? Více informací a již dostupné příklady (skoro)průšvihů najdeš na prusvihy.skaut.cz

Připoj se k Live streamu 

27. února od 19:30 představíme Sdílení skautských (skoro)průšvihů v živém vysílání na SkautInfo FacebookuYouTube. Připoj se také a ptej se na vše, co tě zajímá. Můžeš se těšit na hosty, kteří se kulturou sdílené chyby zabývají profesně i v organizacích blízkých skautingu (např. Prázdninová škola Lipnice). Představíme i konkrétní příklady a doporučení, která vycházejí z anonymizovaných příkladů ze Skautské krizové linky, emailové poradny (poradna@skaut.cz) a velkých skautských akcí. 

Fórum sdílené chyby 

Na příštím Elixíru, Helpdesku, skautském kurzu nebo krajském setkání vedoucích možná objevíš program s názvem Fórum sdílené chyby. Přihlas se na něj! Právě na něm vznikne prostor poučit se z chyb druhých i nabídnout své cenné zkušenosti. Získáš inspiraci, jak rizikům předcházet či je snižovat, ale také jak se lépe připravit na reakci v krizových situacích. Všechna rizika nikdy zcela neodstraníme, ani je odstranit nechceme - některá mají výchovný přínos. Musíme s nimi však vědomě pracovat. 

Pokud chceš učení se z chyb posílit i ve svém středisku či na akci, kterou organizuješ, uspořádej takové Fórum sám. Metodika i příklady průšvihů jsou dostupné na prusvihy.skaut.cz

Sdílení skautských (skoro)průšvihů a související materiály (dotazník, Fórum sdílené chyby, metodika řízení rizika) se opírá o zkušenosti Prázdninové školy Lipnice. Velmi děkujeme za cenné know-how a inspiraci. 

Jaroslav Petřík - Australan
prusvihy@skaut.cz