Bojujte proti bezpráví se svým oddílem v rámci Maratonu psaní dopisů

Napište dopisy proti bezpráví se svou družinou, oddílem, kmenem nebo střediskem a přispějte tak k záchraně života. Loni se Amnesty International psaním dopisů podařilo zajistit šťastný konec pro čtyři ze šesti případů bezpráví.

Do akce se zapojily skautské oddíly z celého Česka. Dopisy se psaly například na oddílových schůzkách, vánočních večírcích, ale i na akcích pro veřejnost. Přidáte se letos do záchranné party taky? Jak na to, vám Amnesty představí na online maratonském workshopu 11. listopadu.

Smyslem celosvětové kampaně Maraton psaní dopisů je ručně napsat co největší množství dopisů s výzvami vládám příslušných zemí a upozornit tak na porušování práv konkrétních lidí, s kterými je zacházeno nelidským způsobem.

Oběti bývají zavírání, mučeni a odsuzováni za to, že třeba nahlas vyjádřili svůj názor. Bránili ostatní statečné lidi. Nebo za to, že vyjádřili svůj názor. Často je jedná o perzekvované právníky, reportéry a aktivisty. Šestici mrazivých příběhů, ve kterých budeme bojovat za šťastný konec, si můžete projít na další stránce.

Během listopadu a prosince pořádá veřejnost po celém světě dopisové akce, na kterých lidé píšou dopisy na podporu těchto nespravedlivě vězněných a utlačovaných lidí. 

Zahlcení psanými dopisy a globální síla Maratonu pak dostává tamní autority pod tlak, který jen těžko mohou úplně přehlížet. A ve třetině případů vlády povolí svůj stisk.

Zapojují se skauti po celém česku

Minulý rok se v Česku uskutečnilo téměř 700 dopisových akcí. Na nich se dohromady napsalo přes 8 000 dopisů.  Celosvětově se napsalo téměř 6 milionů dopisů.

Svoji dopisovou akci v Česku uspořádalo i 31 skautských středisek a oddílů, které dohromady napsaly více než 500 dopisů. Mezi pořadateli byl i Marek Milička.

Letošní maraton je věnován šesti obětem bezpráví, kteří čekají na naši pomoc.

Celé příběhy si přečtěte zde.

Jak se zapojit?

I když není jisté, jak příznivá bude na podzim situace pro pořádání veřejných akcí či pravidelných skautských schůzek, na poslání této akce se nic nemění. Šest lidí stále čeká na záchranu.

Proto pro nás v Amnesty International připravili nápady a tipy, jak se do Maratonu i letos se svým oddílem nebo kmenem zapojit.

Kompletní informace najdete v manuálu Jak na Maraton ve skautu, který získáte po registraci na svém Maratonském profilu.

Máte dvě možnosti, jak se zapojit.

1. Uspořádejte skautskou dopisovou akci

Uspořádejte se svým oddílem nebo střediskem dopisovou akci. Psaním dopisů můžete zpestřit některou z pravidelných schůzek vašeho oddílu nebo předvánoční skautské setkání. Psaní dopisů můžete spojit s kvízem o lidských právech. Dopisová akce může být také otevřena veřejnosti, např. jako součást tematické (online) debaty, přednášky či koncertu. Záleží jen na vás.

Pokud si nejste jistí, jak by taková akce mohla vypadat a jak ji zrealizovat, přihlaste se na náš Maratonský online workshop, který se uskuteční 11. listopadu.

Na workshop se přihlaste nejpozději do 9.11. ZDE

Ať už se pomocného workshopu zúčastníte, nebo ne, každá dopisová akce se počítá.

I tu vaši tak prosím registrujte na kampaňovém webu: https://maraton.amnesty.cz/.

Přihlášením získáte přístup k potřebným materiálům a adresám, včetně speciálního „skautského manuálu“ s tipy na doplňkové vzdělávací aktivity, a to i pro případ Maratonu v online prostředí.

2. Domluvte se, že dopisy napíšete individuálně

Kromě hromadného psaní dopisů se skauty můžete napsat dopisy také každý sám za sebe. S rodinou a kamarády doma. Udělejte si vánoční atmosféru, uvařte si horkou čokoládu a pomozte obětem bezpráví, aby mohli příští Vánoce strávit v kruhu svých nejbližších. Tak jako máme to štěstí i my.

Nezapomeňte se individuálně registrovat k psaní dopisů na maraton.amnesty.cz/​jak-se-zapojit.

Pokud se chcete zapojit, je nutné se nejprve do Maratonu REGISTROVAT.

Má to smysl?  

Téměř u třetiny případů se podaří prosadit zásadní změnu.  Někdy je to úplně propuštění uvězněných, někdy zase alespoň získání přístupu ke zdravotní péči, povolení rodinných návštěv nebo setkání s právníky. Dochází však i k systémovým a legislativním změnám, které mají vliv na celou společnost.

Díky loňskému Maratonu se podařilo pomoci 4 ze 6 nespravedlivě uvězněných nebo jinak utlačovaných obětí bezpráví.

Germain bojoval v africké neziskové organizace za lidská práva. Po zmanipulovaném procesu skončil odsouzený k 32 letům ve vězení. Díky loňskému Maratonu byl 4. června 2021 osvobozen.

Nassima v Saudské Arábii nenásilně vyjádřila svůj názor o tom, že by ženy měly mít právo řídit auto a vycházet z domu bez mužského poručníka. Po výhružkách byla nakonec i v roce 2018 zatčena. Rok byla na samotce a neviděla své tři děti. Díky loňskému Maratonu se 27. června konečně dočkala svobody.

O ostatních příbězích se šťastným koncem si můžete přečíst na maraton.amnesty.cz/​uspechy.

Do maratonu se zapojuje I skaut Jan Lukačevič, který na jeho podporu natočil tento spot.

Naše slova mají obrovskou váhu, tak na to nezapomínejme. Vše potřebné informace najdete na maraton.amnesty.cz.

Děkujeme, pokud se zapojíte do Maratonu psaní dopisů.

V případě jakýchkoliv dotazů se můžete obrátit na koordinátorku kampaně: Žaneta Sladkázaneta.sladka@amnesty.cz, 777 625 448.

Amnesty International je globální nevládní organizace, která monitoruje porušování lidských práv a iniciuje kampaně proti jejich porušování. Před Listopadem ‘89 organizovala psaní dopisů mimo jiné i na podporu politických vězňů v tehdejším komunistickém Československu. V roce 1977 obdržela Amnesty International za svoji činnost Nobelovu cenu míru.

Junák - český skaut coby největší výchovná organizace pro děti a mladé lidi v Česku je již několik let partnerem Maratonu psaní dopisů. V loňském roce se do něj zapojilo 31 skautských oddílů a středisek. Kolik se nás přidá letos?

Petr Vaněk - Permi | petr.vanek@skaut.cz
místostarosta a zpravodaj pro komunikaci a projekty služby společnosti