Blíží se termín odevzdání hospodářských výkazů. Ve skautISu je potvrďte do 10. května

Odevzdat hospodářský výkaz (vyplnění příslušných dat do skautISu a nahrání dokumentů účetní závěrky) musí všechny organizační jednotky. Jde o věc související se zákonnou povinností zveřejňovat účetní závěrky pobočných spolků v rejstříku. Termín pro odevzdání a potvrzení hospodářských výkazů za rok 2023 ve skautISu je nejpozději do 10. května 2024.

Každoroční součástí registračních dat je i hospodářský výkaz a účetní závěrka (nebo její část) za minulý rok. V období mezi 1. 1. 2024 a 10. 5. 2024 jsou všechna střediska i další organizační jednotky dle Směrnice k registraci povinny vyplnit výkaz i závěrku ve skautISu. V nápovědě skautISu popisujeme, jak výkaz se závěrkou jednoduše zpracovat. Metodiky pro zpracování hospodářských výkazů v jednoduchém i podvojném účetnictví najdete na Křižovatce.

Jednotky využívající odklad pro podání daňového přiznání (tzv. mající zcela oficiálně daňového poradce), pak mohou odevzdat výkaz a závěrku nejpozději do 10. 7. 2024. Ale pozor! Informace o využití možnosti odkladu musí být ve skautISu označena rovněž nejpozději do 10. 5. 2024. 

Po odevzdání výkazu jednotkou (pozor, k odevzdání dojde až po potvrzení údajů výkazu vedením střediska) Kancelář ústředí v dalších týdnech a měsících výkazy a závěrky postupně prochází a kontroluje případné nesrovnalosti. Je-li vše v pořádku, pak ústředí odesílá výkaz do sbírky listin spolkového rejstříku. Povinnost odevzdávat a do spolkového rejstříku zakládat účetní závěrky je dána pro všechny naše organizační jednotky zákonem, proto je nutné včas data nahrát do skautISu, aby je ústředí mohlo za jednotky do rejstříku řádně vložit. Jednotky své výkazy nikdy neposílají na soud samostatně.

Pokud jednotka odevzdává výkazy řádně vyhne se možnému krácení dotací od krajů i ústředí. Chybějící výkazy mohou také způsobit problém v následujícím roce při žádosti o dotace na městských či krajských úřadech, protože ty mají často zveřejněné hospodářské výkazy ve spolkovém rejstříku jako podmínku poskytnutí dotace.

V případě nejasností či dotazů k problematice se na nás můžete obrátit na e-mailu: rejstrik@skaut.cz.

Jana Hrnčířová
vedoucí pro administrativu a organizaci