22. 2. bude Den zamyšlení. Připravte si setkání a využijte Balíček aktivit v češtině na téma ekologie

Užijte si v oddíle/středisku letošní Den zamyšlení díky našim praktickým tipům a programovému balíčku z dílny WAGGGS v českém znění. Těšíme se na vaše zážitky!

Den zamyšlení je celosvětový svátek skatů a skautek, kteří si 22. 2. připomínají narození zakladatele skautingu Lorda Baden-Powella a zakladatelky dívčího skautingu Lady Olave Baden-Powellové. Každý rok tento den myslíme na své skautské přátele nejen z jiných oddílů v Česku, ale i za hranicemi naší země. Oslavujeme všechno dobré, co nám i světu skauting přináší.

Jak na Den zamyšlení s oddílem/​střediskem:

  • Co nejdřív si naplánujte, kdy se k oslavě/schůzce na tohle téma potkáte. Nemusí to být přesně ve čtvrtek 22. 2. 2024, ale klidně ve váš obvyklý den blízko tomuhle datu.
  • Rozhodněte se, kde se potkáte. Den zamyšlení je možné společně strávit v klubovně, venku i online.
  • Promyslete, jak moc slavnostně setkání pojmete. Můžete si vyzdobit klubovnu, přijít v krojích a přinést něco dobrého na zub nebo jen nachystat nejnutnější k programu. S ním vám pomůže letošní Balíček aktivit ke Dni zamyšlení z dílny WAGGGS v českém znění.

Balíček aktivit pro vás každý rok překládá do češtiny Zahraniční odbor a stáhnout si ho můžete buď v Mezinárodní sekci na Křižovatce, kde se o Dni zamyšlení dozvíte více nebo na Chystám program. Ten letošní nese název Náš svět, naše vzkvétající budoucnost a uzavírá tříleté téma ekologie. Aktivity jsou rozděleny na více věkových variant od světlušek a vlčat, až po rovery a rangers. Jsou snadné na přípravu i materiál a v prvních dvou sekcích si můžete vybrat mezi diskuzní a akční variantou, závěrečná aktivita je rukodělková. Nášivku si můžete za odměnu pořídit tady.

I letos najdete v Balíčku informaci, jak přispět do Fondu Dne zamyšlení. Prostředky z něj pak WAGGGS používá na dobročinnost.

Den zamyšlení jako setkání se skautkami a skauty ze zahraničí:

Skautky a skauti z celého světa rádi oslavují 22. 2. i (online) setkáním se svými sestrami a bratry ze zahraničí. Zní to jako váš šálek čaje? Najděte si kamarády v Azimuthu, online evropské skautské platformě určené k propojování. Inspirovat vás může i setkání pražských skautek ze Svišťů se skautkami z Minesoty:

Výzvu na call jsem našel na Facebooku Mezinárodní skauting a hned jsem si uvědomil, že je to něco pro naše skautky, které se učí angličtinu ve škole. 13.2. během videohovoru jsme byli v klubovně. Původní záměr byl hodina, protáhli jsme to asi na 90 min. Naše holky si předem připravily pár slov o sobě a rozdělily si, co která řekne o nás, o oddílu, o táboru. Videovolání šlo plynule a promítali jsme během něj i fotky z našeho skautování.

Vedoucí v Minnesotě má kořeny v ČR a pamatovala si názvy míst odkud pocházeli předkové. Její dcera se chystá studovat v Praze. Americké skautky mluvily hodně o nášivkách, mají jich milion a možná ani nevědí, za co všechny dostaly. Mají na ně ale takovou šerpu, která se našim skautkám moc líbila. Taky prodávají sušenky, a tím finančně pomáhají své organizaci (trochu na úkor programu?). I to bylo ale pro naše holky inspirativní. Skautky z Minesoty zase ocenily naše oddílové výzvy a aktivitu Venčíme tlapky.

Jsem moc rád, že naše skautky měly možnost komunikovat se skautkami z jiné země. Podle všeho si takový Den zamyšlení moc užily a velmi rádi se příště zase s někým propojíme.“  Samuel „Jaso“ Zubo, vedoucí Svišťů

Máte ke Dni zamyšlení otázku? Pomůžete ostatním sdílením svého zážitku ze setkání? Pište na international@skaut.cz. Přejeme podařený Den Zamyšlení!

Markéta Byrtusová
Koordinátorka Mezinárodní spolupráce