Švédské Kopparbo přijímá dobrovolníky na léto 2023

Ještě Ti nebylo 18, ale máš chuť v létě vyrazit za obzor? Třeba bude Švédské Kopparbo právě pro Tebe tou správnou volbou, stačí aby Ti v létě bylo 17 let. Jak dobrovolničení vypadá a proč vyjet? Anna Chytilová - Hádej?, skautka ze Spálova vyjela na Kopparbo minulé léto, přinášíme její příběh.

O tom, co jsem zažila jako dobrovolnice na skautské základně Kopparbo ve Švédsku, bych mohla vyprávět hodiny. Mohla bych vám povídat třeba o tom, jaký jsem na začátku měla strach, že se ztratím někde na letišti ve Stockholmu nebo po cestě přes Švédsko. Cesta ale nebyla mým jediným zdrojem obav. Vrásky mi dělalo také to, že tam určitě budou lidi, se kterými si nebudu rozumět, a hlavně že má chabá angličtina nebude stačit a já tam budu úplně zbytečná. 

Potom bych vám ale mohla třeba říct, že všechny tyhle obavy byly úplně zbytečné. Že nejen, že jsem se nikde neztratila, ale hned na nádraží mě vítal ten nejmilejší chlapík na světě a na samotné základně Kopparbo byla hromada dalších úžasných lidí, se kterými jsem ve Švédsku strávila skvělé tři týdny. A má angličtina? To víte, že způsobila spoustu problémů, ale zároveň byla zdrojem mnoha legračních situací, když jsme se snažili domluvit a vůbec nikomu nevadilo mi polovinu věcí vysvětlovat pantomimou. 

Kromě překonávání počátečních obav bych vám ale mohla popsat samotnou náplň mého dne, jako skautského dobrovolníka. Dělali jsme toho hodně. Vařením v kuchyni počínaje, přes úklid a nekonečné sekání trávy, až po práci na programu se švédskými skauty v lese na lanových překážkách a jištění na lezecké stěně. Každý den se dělalo něco jiného a každý den byl novou výzvou. Ale nikdy to nebylo nic, co by se nedalo zvládnout a většinou ta práce byla vlastně dost pohoda.

 A když zrovna pro nás nebyla práce, měli jsme volný čas pro sebe. To jsme pak vymýšleli s partou ostatních dobrovolníků všemožné zábavy. Takže jsme třeba i my sami vyzkoušeli všemožné lanové překážky v lese, lezli jsme na stěnách, společně vyřezávali, snažili se řídit kánoe, tak jak to umí jenom Švédi, koupali se v jezeře a nebo si vyjeli na výlet do okolní nádherné přírody.

Mohla bych vyprávět o svém malém výletě do Švédska hodiny. O krásných západech slunce nad jezerem, výletech na kánoích, při kterých jsme se s kamarádkou málem utopili a to jsme se skoro nehnuli z místa, o švédských, anglických i českých písničkách, které jsme zpívali na břehu jezera či o hodinách smíchu a kamarádech ať už z Česka, nebo ze Švédska, kteří mi snad zůstanou navždy, protože na takové lidi se nezapomíná. Nebudu ale o tom už vyprávět. Nebudu, protože ty sám můžeš vyjet, protože je to neuvěřitelně jednoduché a nestojí tě to prakticky nic. Tak neváhej a využij možnosti vycestovat díky skautskému hnutí někam do zahraničí. A pak nám ty sám povíš něco o svém dobrodružství. 

Nadchnulo Tě švédské léto podle Hádej? ? Kopparbo otevřelo své brány pro dobrovolníky na léto 2023. Švédsko ale rozhodně není jediná země, kam můžeš jako dobrovolník vyjet, ozvi se nám na international@skaut.cz nebo na náš facebook Mezinárodní skauting . Moc rádi poradíme, co dál!

Těšíme se na tvou zprávu!

Anežka Brhlíková – Žáža