Environmentální výzvy budoucnosti

Ohlédnutí za proběhlým seminářem Tváří v tvář klimatické změně pohledem jednoho z účastníků. Jaký v něm zanechal dojem?

Třetí ročník semináře Tváří v tvář klimatické změně svedl na Kaprálově mlýně dohromady lektory a účastníky, kteří chtějí aktivně přispívat k tomu, aby naše děti byly připravené na výzvy budoucnosti a uměly jim čelit.

Na seminář Tváří v tvář klimatické změně jsem vyrazil s cílem zamyslet se nad naší střediskovou službou přírodě a silnou potřebou zjistit, jak pracovat s úzkostí, kterou v dětech může klimatická změna vyvolávat. Získal jsem toho ale mnohem víc. V rámci nabitého programu jsme se zážitkovou formou věnovali badatelství, získali inspiraci na konkrétní hry a aktivity a také společně diskutovali množství témat od environmentálního žalu až po konkrétní způsoby jak téma otevírat a pracovat s ním v různých věkových skupinách. Krom nových poznatků si odvážím pocit, že dokážu něco změnit, mám konkrétní plán jak toho dosáhnout a díky skvělé partě lektorů i dalších účastníků pozitivnější pohled, motivaci a vědomí, že na to nejsem sám. Velmi si vážím možnosti ovlivnit nemalou část programu i času věnovanému všem otázkám, které jsme si na seminář s dalšími účastníky přivezli.

Silné pro mě také bylo seznámit se s kompetencemi pro nejistou budoucnost od organizace NaZemi. V souladu s naším posláním i heslem “Buď připraven!” nám jde všem o rozvoj stejných dovedností, které skauti a skautky potřebují nejen k přemýšlení o klimatické krizi, pandemii či válce na Ukrajině, ale vůbec k tomu aby byli schopni obstát v měnícím se světě, k vlastnímu zapojení do společnosti a její změně k lepšímu. Mnoho z naší činnosti v Junáku k rozvoji těchto kompetencí vede, ale jejich zvědomění a pojmenování mi pomohlo uvažovat v mnohem širším kontextu. Uvědomil jsem si, že téma environmentálních výzev nemusí být pouze něčím, co by bylo potřeba na schůzky nově přinášet, ale i tím, co například už jenom chytrou prací s cíli můžeme dělat výrazně lépe.

Jan Lengál, Prófa

Také přemýšlíte, jak toto téma vnést do oddílového programu?

Alex Bernardová – Šuměnka

koordinátorka agendy klimatické změny