Zemřel bratr Tomáš Kvapil. Vzpomeňte na něj spolu s námi

V pondělí 28. listopadu navždy odešel Tomáš Kvapil, skaut, porevoluční zakladatel skautského střediska Jana Bosca v Olomouci, letitý poslanec a spoluzakladatel Skautského parlamentního oddílu. Vzpomínáme s hlubokou vděčností a jsme v myslích s pozůstalými.

Bratr Tomáš Kvapil se narodil 18. prosince 1955 v Olomouci. Z rodinného prostředí si nesl lásku k přírodě, pevné zásady a rovná záda. Skautovat začal tajně u salesiánů. 

Za normalizace se zapojil do disentu, šířil samizdatem zakázanou, především duchovní, literaturu a byl za to režimem pronásledován. Spolu s manželkou byli aktivními členy salesiánského společenství.

Po sametové revoluci se naplno pustil do práce pro společnost a pro mladé lidi. Založil 9. skautské středisko Jana Boska v Olomouci, v letech 1998 - 2010 působil jako poslanec, rok byl ministrem pro místní rozvoj. 

Během své práce v poslanecké sněmovně se spolupodílel na založení Skautského parlamentního oddílu a zasazoval se za zájmy spolků dětí a mládeže  - po vstupu ČR do EU se zasloužil o dodnes platné nastavení hranice počtu účastníků zotavovacích a ostatních akcí, která by jinak byla výrazně níž, a  zásadně přispěl k nápravě špatné implementace evropské směrnice k DPH, která by jinak na spolky velmi nepříjemně dopadla.

V roce 2009 utrpěl silnou mozkovou mrtvici a stáhl se z veřejného života.

Kdo jste bratra Tomáše Kvapila znali, vzpomeňte na něj spolu s námi!

Poslední rozloučení s Tomášem Kvapilem proběhne v sobotu 3. 12. 2022 ve 13. hodin v katedrále sv. Václava v Olomouci. 

Parte je k nahlédnutí zde.

Lenka Šablová, asistentka starosty