Už přes 50 lidí se přihlásilo na skautský seminář „Tváří v tvář klimatické změně“ 2023. Přidáš se?

Víkend 10. – 12. 3. 2023 na Kaprálově mlýně bude prostorem pro společné přemýšlení, jak může skauting přispívat k přípravě holek a kluků na život ve společnosti v čase klimatické krize. Máš poslední příležitost se přihlásit: v neděli 4. března uzavíráme přihlášky!

Kdy: 10. – 12. 3. 2023, Kaprálův mlýn (Ochoz u Brna)

Pro koho: určeno pro oddílové vedení, vzdělavatele a výchovné zpravodaje

Minimální věk: 15 let

Počet účastníků: max. 70 

>> Přihlas se na klimaseminar.skaut.cz <<

Seminář povedeme zážitkovou formou. Více než o předávání informací o klimatické změně nám půjde o to, aby účastník odjížděl s jasným plánem, co může udělat pro to, aby své svěřence začal připravovat na budoucnost v nejistém a hyperproměnlivém světě. 

Na praktických ukázkách (aktivity, hry, drobné techniky) chceme demonstrovat, že výchovu pro život ve světě poznamenaném klimatickou krizí lze relativně snadno postavit na skautingu a jeho postupech. Věříme, že to zvládne každý skautský vedoucí, který je ochoten o věcech přemýšlet a používá skautské výchovné nástroje vědomě. 

Kromě metodické inspirace bude tématem semináře také práce s emocemi, zvládání úzkostí a posilování psychické odolnosti (nás samých i dětí v oddílech), protože toto téma je velmi aktuální nejen kvůli stavu životního prostředí, ale v souvislosti s válkou na Ukrajině a narůstající nejistotou ve společnosti. 

Třetím tématem semináře bude teorie změny – vhled do toho, jak je třeba postupovat, pakliže chceme, aby se společnost úspěšně transformovala ve společnost, která respektuje planetární limity, kde nežije jedna část lidstva na úkor jiných nebo budoucích generací.

Účastníci lační informací, dat a faktů nezůstanou neuspokojeni. Připravujeme přehled, co by měl každý pozemšťan vědět o změně klimatu a k němu postupně shromažďujeme zdroje, odkazy na přednášky, články a knihy. Stejně tak se pracuje na sběru informací o užitečných, inspirativních aktivitách a projektech, které budeme postupně zveřejňovat v klimatické sekci Skautské křižovatky.

Přihlášky uzavřeme v neděli 4. března, přihlas se na odkazu výše!

Alex Bernardová – Šuměnka | klimatickazmena@skaut.cz Koordinátorka agendy 'Klimatická změna ve skautingu'