Soutěžte s Tajemstvím řádu arboriánů o vydání zdarma s krabičkou pro přežití a věnováním

„Tajemství řádu arboriánů“, jejímž autorem je Ivan Bauer, je novodobá foglarovka v moderním pojetí, která čtenáře vtáhne a nepustí. Kniha je určená dětem od 11 do 15 let a přináší příběh party dětí, které pátrají po tajemství starého řádu arboriánů. Kniha nabízí příběh plný dobrodružství, zvratů, akce a napětí, ale zároveň opravdový natolik, že by ho mohl prožít jakýkoliv současný teenager.

Každý, kdo odpoví na soutěžní otázku níže a pošle správnou odpověď na tdc@skaut.cz nejpozději do 15. 12. bude zařazen do slosování.

Ze správných odpovědí vylosujeme 10 výherců, kteří obdrží zdarma knihu Tajemství řádu arboriánů, a to s věnováním od autora. Polovina z nich navíc v zásilce najde i bonus v podobě krabičky pro přežití (v praktické plechové krabičce se ukrývá pohotovostní zahřívací fólie, ruční drátová pilka, píšťalka, kompas, tužka, svíčka, křesadlo, žiletka, multifunkční nůž a kleště, háček a vlasec). 

Soutěžní otázka

Kdo jsou to arboriáni?

  1. Starobylý církevní řád pocházející z jižní Itálie.
  2. Lesní mniši, kteří chrání a uctívají stromy.
  3. Spolek lidí pronajímajících své byty přes Airbnb.
  4. Tajný řád učitelů biologie.

O knize Tajemství řádu arboriánů

Lucka, Patrik a Honza chodí do osmé třídy v malém českém městě. Jednoho dne narazí na znamení, která zde zanechal starý řád arboriánů. Kam vedou jejich stopy a copak tak vzácného mohli lesní mniši uschovat? A proč se v městečku začala pohybovat skupina osob? Odhalí parta mladých přátel tajemství řádu arboriánů nebo je předběhne někdo s nekalými úmysly?

Kniha nabízí příběh plný dobrodružství, zvratů, akce a napětí, ale zároveň opravdový natolik, že by ho mohl prožít jakýkoliv současný teenager. Text je psán moderní čtivou formou a svižným jazykem přístupným pro dnešní mladou generaci. Doporučená prodejná cena 447 Kč bez DPH.

Rozhovor s autorem knihy Ivanem Bauerem

Co říkáte tomu, že o vás vaši přátelé mluví jako o novodobém Foglarovi?

Toho srovnání si vážím a je to pro mě čest, ale zatímco Jaroslav Foglar byl PAN spisovatel, já jsem se vší pokorou teprve začínající autor. Možná přátelé nacházejí paralely v tom, že jsem dlouhá léta vedl turistický oddíl mládeže, který se jmenoval Správci pečeti, a i dnes vedu dětské tábory. Právě to, co s dětmi na táborech a akcích prožíváme, je inspirací mých příběhů.

Ve vaší knížce prožívají děti společná dobrodružství. Ale ve skutečnosti dnes tráví hodně dětí většinu svého čas u mobilu nebo počítače. Jak dnešní děti motivovat, aby šly spolu ven něco zažít?

Myslím, že je pořád hodně dětí aktivních. Chodí do oddílů, kroužků. Sportují. Potíž je v tom, že hodně aktivit je výkonnostních, soutěživých. Škola i sport jsou orientovány na výkon. Děti se srovnávají s jinými dětmi, vidí své pořadí apod. Přitom dnešní svět nepotřebuje jen konkurenci, ale také ochotu a spolupráci. Právě v tom může skauting hodně pomoci, protože družina není konkurenční, ale přátelská. A právě přátelství je klíčem ke společné činnosti a společná činnost přináší společné zážitky. Nevyhýbejme se technice, ale dělejme něco společně. Nebezpečí mobilů spočívá v tom, že děti izoluje.

Už téměř třicet let učíte děti a mládež na gymnáziu a zároveň pro ně pořádáte letní tábory. Změnili se nějak děti za tu dobu?

Často se říká, že „ti mladí dneska…. ! nebo „to za nás nebylo.“  Mladší generaci někdy vidíme v horším světle. Děti zůstávají dětmi. Prožívají své nezdary a nespravedlnosti, svá pevná přátelství, zábavy a radosti. Co se změnilo, je množství informací a vlivů, které se na děti valí a nároky na ně. A otevření soukromí dokořán. Vše je na sítích, vše může být zveřejněno a rodiče i děti tomu sami pomáhají. To není dobře. Soukromí si musíme chránit. Také se mi zdá, že se změnil postoj dětí k autoritám. Jsou otevřenější i kritičtější. Dřív stačil věkový rozdíl a bylo jasné, jak má dítě jednat. Dnes si dospělý, učitel, vychovatel, vedoucí musí uznání a autoritu zasloužit. Musí ji dosáhnout tím, jaký je. Nejde to automaticky.Ale děti jsou pořád děti a je to tak správně! O dětství nesmí přijít.

A změnila nějak práce s dětmi vás? A co vás na ní nejvíce baví?

Já jsem se od dětí hodně naučil. Cením si jejich otevřenosti a zvídavosti. Baví mě s nimi hledat společnou cestu k cíli. Ať je tím cílem vrchol kopce, seminární práce nebo to, co zbylo po arboriánech.

Jaké ohlasy na vaši knihu Tajemství řádu arboriánů vás nejvíce potěšily, nebo překvapily?

Už první čtenář, můj kamarád, ji prý zhltl za večer. :) Jedna čtenářka soudí, že jsem vytvořil literární směr – optimistický realismus. Když jsem se ptal, co to je, řekla: „No, je to reálné, jsou to skutečná místa a skutečné děti, mohlo se to stát, ale hrdinové se chovají tak, jak by se chovat měly a dopadne to dobře.“

Na gymnáziu učíte historii a i vaše kniha Tajemství řádu arboriánů má jednu historickou dějovou linku, byť se hlavní část příběhu odehrává v současnosti. Máte nějaké oblíbené historické období nebo postavu české historie?

Ano, mám. Ale je jich víc. Gotiku a Karla IV, rudolfínskou dobu a Jindřicha Thurna nebo secesi.