Skauti získali ocenění za dobrodružnou výchovu

Nadační fond dobrodružné výchovy v přírodě udělil svou výroční cenu skautskému oddílu Devítka z Kamenice nad Lipou v Česku, který jezdí na hory a přináší tak prvek dobrodružství. Ocenění převzali z rukou ministryně obrany Jany Černochové a senátora Jiřího Růžičky spoluzakladatel oddílu Jan Smrčka – Čáp a současný vedoucí Devítky Kryštof Veřtát – Křídlo.

“Porota oceňuje, že metodika rozvíjení fyzické zdatnosti, odvahy, vzájemné důvěry a připravenosti na nečekané situace je přenositelná do dalších nejen skautských oddílů, pro které je Devítka inspirací,” zaznělo ve zcela zaplněném sále. Skauti se tak zařadili mezi legendy jako Miloš Zapletal či Jan Neuman, kteří byli mezi pěti laureáty prvního ročníku tohoto ocenění. 

Ceny byly uděleny na Konferenci odvahy a dobrodružství KOD 24, která proběhla 18. dubna 2024 v Praze. Skauti byli na konferenci hodně vidět. Kromě oceněných skautů a několika organizátorů se šátky Skautského institutu kolem krku na konferenci vystupoval také Milan Hanuš - Jelen, který spolu se dvěma členy svého 77. oddílu vodních skautů Lososi z Hradce Králové představil jejich loňskou dobrodružnou plavbu na mořských kajacích kolem ostrova Elba. “ S více než ročním předstihem jsem dal děvčatům a hochům podmínku: protože tento tábor bude stát vaše rodiče více peněz, musíte také vy vyvinout vlastní úsilí.  Na Elbu pojede ten, kdo splní plavčickou zkoušku do stanoveného termínu. A začaly se dít věci, hlavně týden před koncem termínu. Stalo se také, že někteří členové zkoušku nesplnili a po týdnu stálého tábora museli jet domů, zatímco ostatní vyrazili za dobrodružstvím na moři,” řekl Jelen. 

Druhým skautským projektem, který na konferenci dostal prostor, byl Kurz přežití organizovaný Lukášem Haragou - Lukym. Spolu s ním ho představil také patnáctiletý Peťa, který z Nového Jičína do Prahy docestoval úplně sám. “Kolik kilometrů ujdou skauti s batohem za 24 hodin? Od kolika let se mohou samostatně pohybovat dopravními prostředky? Jak dlouho je mohu nechat zcela bez dohledu?” ptal se během příprav kurzu Luky. “Dnes vím, že toho kluci zvládnou mnohem více, než bych si byl kdy myslel.” 

Skauti však nebyli na konferenci zastoupeni jen svými projekty. Prvním řečníkem konference byl ředitel analytického ústavu STEM Martin Buchtík, skautským jménem Pirát z pražského oddílu Scarabeus. “Ve skautu máte dvě možnosti, jak vyhrát hru. Buď jste zkrátka nejlepší, což je dost těžké. Nebo dobře posloucháte pravidla a pak najdete způsob, jak je obejít. Čím nižší je vaše morální integrita, tím menší překážky vám brání zvolit druhé řešení. Ve skautském oddílu se však velmi rychle projeví, jak tento přístup dokáže narušit vztahy a ničit společenství. Tahle okamžitá zpětná vazba pomáhá skautům rozvíjet odvahu ctít hodnoty i ve chvílích, kdy to může znamenat nižší osobní prospěch,” zamyslel se Pirát nad otázkou, proč ve společnosti často převládá prospěchářství nad poctivostí. 

Mezi dalšími řečníky byl i psychiatr Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Vladimír Kmoch, který představil své zkušenosti se zahradničením jako psychoterapeutickou metodou. Generální ředitelka softwarové společnosti SAP Hana Součková analýzou doložila, že odvaha ke krokům do neznáma je klíčovou podmínkou prosperity společnosti. Ivan Růžička, ředitel speciální ZŠ Arkadie v Teplicích, popsal dobrodružství jako způsob rozvíjení samostatnosti dětí se zdravotním postižením. 

Nadační fond dobrodružné výchovy v přírodě bude udělovat další ceny i v budoucnu. Nominujte dobrodružné skautské projekty, které si podle vás zaslouží ocenění. A ještě lépe: pusťte se sami do pořádných skautských dobrodružství. Ať už vás za to v následujících letech někdo ocení nebo ne, největším oceněním za vaši práci budou odvážná a sebevědomá děvčata a hoši, kteří se nebudou bát vzít život do vlastních rukou a měnit svět kolem sebe. 

Jaroslav Petřík  Australan, australan@skaut.cz