Semináře od Prázdninové školy Lipnice pro skautské vzdělavatele

OVČIN nabízí skautským vzdělavatelům možnost účasti na dvou kurzech vytvořených speciálně pro ty, kteří pracují se zážitkovou pedagogikou: Rituál jako specifický programový prostředek a Řízení psychického rizika na akci. Oba semináře byly představeny o uplynulém víkendu na Ústřední lesní škole v Kutné hoře.

Oba kurzy mají akreditaci MŠMT a účastníci obdrží certifikát o jejich absolvování. Kurzy jsou určené skautským vzdělavatelům s instruktorskou kvalifikací, kteří jsou aktivně zapojeni v týmu vzdělávací akce. Cena kurzu je dotovaná, účastníci hradí pouze přespání a stravu na místě.

AKTUÁLNĚ: 9. 1. 2023 - nabízíme poslední 2 volná místa na semináři Rituál jako specifický programový prostředek.

Rituál jako specifický programový prostředek v zážitkové pedagogice : 24. - 26. února 2023, Brno

Metodický kurz je určen lidem, kteří pracují se zážitkovou pedagogikou a hledají inspiraci, jak zařazovat do svých akcí specifický programový prostředek – rituál.

Přihláška zde.

Rituál je obřad a ceremonie. A ceremoniál je způsob chování založený na daných pravidlech, které je nutné dodržovat, aby mohl proběhnout jako opravdový, silný a bezpečný společný prožitek. Jedna oblast pravidel se týká vnější přípravy a realizace rituálu, která vychází z divadelní vědy a práce s divadelními prostředky. Protože rituál je jednou z nejstarších forem divadla.

Druhá, ale mnohem podstatnější oblast vnitřní přípravy a realizace rituálu, je niterná práce se sebou samým jako prostředníkem mezi viditelným světem a světem, který nás dalece přesahuje. Tuto část nikdy nenahradí masky, svíčky ani jiné rituální předměty, ale bude určována a vedena vždy pouze silou a  čistotou našeho záměru.

Kurzy vedené zážitkovou pedagogikou mají v popředí zájmu komplexní osobnostní rozvoj člověka. Programy založené na osobním prožitku mohou vést k tomuto rozvoji díky změně vnímání světa – tedy skrze myšlení, cítění, tělesné prožívání a duchovní zakotvení. Jednou z cest, jak cíleně prožít silný osobní prožitek, který integruje všechny čtyři zmíněné aspekty, může být právě rituál, který má potenciál naplnit emocionálně-spirituální potřeby každého z nás. (převzato z webových stránek Prázdninové školy Lipnice)

Řízení psychického rizika na akci: 10. - 12. března 2023, Brno

Nadstavbou kurzů, které se věnují samotné metodě zážitkové pedagogiky, je kurz o psychickém bezpečí účastníků vašich kurzů a akcí. Zážitková metoda pracuje cíleně s emocemi a zážitky, které mohou často vyvolat silné a nečekané reakce. Pro takové případy vám kurz nabídne sadu konkrétních nástrojů a technik, které vám pomohou tyto situace zvládat.  Podrobnější info zde.

Přihláška na kurz.

Josefa Kolmanová