Roverský program v novém bude spuštěn od Obroku. Jak s ním začít už v létě?

Jdeme do finiše, už za měsíc na Obroku oficiálně přivítáme nový roverský program. Na co se můžete těšit a s jak s ním začít? Začněte už na táboře a vybavte se jím na nový skautský rok. Roverský program je tu pro všechny, kteří možná zatím hledají cestu k roveringu, ale i pro ty, kteří už ji našli. Objevte v něm inspiraci pro svou činnost!

“Rovering je příslib svobodného putování, hledání cesty k posunu vlastních hranic a schopností. Teď může vypadat jako zajíc v pytli. Vydrž a objevuj. Možná to bude stát dost sil, ale pokud vytrváš, zazáříš jako hvězda skautingu i celé společnosti.” Tak na co čekat? Roverský program přináší výbavu, se kterou to hledání vlastní cesty bude mnohem snazší. Přibalte si ji s sebou už na tábor nebo na svá letní dobrodružství.

Co konkrétně se může hodit?

Stále tu jsou a budou projekty a výzvy. Podívejte se na náš táborový a letní výběr:

oblast roverské cestyvýzvaprojekt
objevování vlastních fyzických a duševních možnostíFireChefUž jsi vařil třeba na finské svíci? Zkus to a nauč to i mladší členy na táboře.Potem ke zdravíSaunu na táboře? Žádný problém!
hledání pravdy Poutní místo Vydej se na cestu za poznáním sebe sama. Cíl cesty je jen na tobě. Příběhy ke skautskému slibu a zákonuPomozte mladším členům s pochopením skautských hodnot pomocí příběhů.
navazování dobrých vztahů Pohled Vzpomeň si na své kamarády, rodinu i známé. I jeden pohled přinese radost. Nový roverský kmenKdy, když ne teď. A kdo, když ne vy? Vhodný čas na založení kmene je stále, a se začátkem roku ještě víc!
hledání vlastního místa ve společnostiPěšky na táborJak vypadaly cesty na první tábory? Zkus si to a objevuj, co taková cesta přináší.Kultura jiné zeměNemusíte nutně cestovat, abyste se seznámili s kulturami jiných zemí. Třeba si je pozvěte na návštěvu.
nalézání vlastního vztahu k příroděBosá cestaJak se změní tvoje vnímání přírody, když v ní půjdeš na výpravu naboso? Lesní pomoc Po domluvě s hajným postavte lesní stavbu, třeba jako táborový projekt.

Dalších je plná databáze na rovernetu. I projekty a výzvy, které nemůžete realizovat přímo na táboře, tam můžete třeba začít plánovat a mít je ready na nový rok.

Roverský kompas - nástroj pro roverské nováčky. Někteří z vás si ho odnesou už z Obroku, kde bude čerstvý přímo z tiskárny. První kroky s kompasem doporučujeme udělat se svým průvodcem právě na táboře.

Moje roverská cesta pro vás bude k dispozici také na Obroku. Dobře poslouží k plánování dalšího roku. Udělejte si na táboře čas, ideálně s průvodcem nebo v družině/kmeni a společně se nad Mojí roverskou cestou podívejte, co je na té vaší cestě před vámi, co chcete v dalším školním roce zažít, co se chcete naučit, jaké dovednosti chcete zlepšit, v čem se chcete posunout? Moji roverskou cestu můžete používat buď samostatně, nebo i jako nástroj pro vaše společné plány v kmeni. 

Kde se s roverským programem potkáte? 

Poprvé na Obroku! Čeká nás jeho společné uvedení, věnuje se mu celá jedna programová linka RoPro, kde si budete moct vyzkoušet některé jeho prvky v praxi, v areálu najdete po celou dobu Obroku k roverskému programu stánek, kde ses s ním interaktivně seznámíte a  rádi vám odpovíme na všechny vaše otázky a další si zatím necháme jako překvapení!

Spolu s představením na Obroku vypustíme do světa i nástroje - Roverský kompas, Moji roverskou cestu a vysvětlující plakát “Putování roveringem” (pokud máte v jednotce rovery, bude vás pravděpodobně čekat ve schránkách s červnovým číslem Skautingu). V červnu budou i další místa, kde o nás uslyšíte - třeba v podcastu Skauttalk či na sociálních sítích. Mimochodem, už sledujete roverský instagram

Přes léto by vás roverský program neměl minout ani na kurzech a od podzimu chystáme stream, workshopy, a rádi se s vámi potkáme na akcích jako je Elixír nebo MiQuik. Plánujeme také cílenou podporu pro průvodce, která bude probíhat minimálně po celý rok. A do budoucna připravujeme i novou podobu roverského webu, která by měla usnadnit přístup k informacím i práci s nástroji. 

To nejdůležitější jste ale vy a váš rovering v jakékoliv podobě. Ať už se do roverského programu pustíte, necháte se jím inspirovat nebo ne, hlavní je, že jsme společně na roverské cestě.

Těšíme se na Obroku!

Za programový tým ústředí
Anežka Bednářová