Ohlédnutí za Ústřední lesní školou 2022 a další fáze revize skautského vzdělávání

25. – 27. listopadu 2022 (po dvou ročnících, které se kvůli pandemii covidu-19 mohly uskutečnit pouze online) se v historické budově Církevního gymnázia v Kutného Hoře sešlo 85 účastníků Ústřední lesní školy 2022 (i s lektory a pořadatelským týmem celkem 113 osob), aby obnovili vzdělavatelské kontakty, vzájemně se inspirovali a diskutovali o plánované velké revizi skautského vzdělávání.

Hlavním bodem letošní Ústřední lesní školy (dále ÚLŠ) bylo představení východisek a možných cest budoucí revize skautského vzdělávání, která musí reagovat na situaci, kdy už nárůst poptávky po skautském vzdělávání (vyplývající ze setrvale rostoucího počtu členů organizace) nelze řešit skokovým navyšováním počtu kurzů a kdy bude nutné vybudovat i "novou nekurzovní větev“ (viz článek).

Účastníci ÚLŠ na toto téma následně diskutovali v pracovních skupinách a své závěry představili na společném setkání. Nyní s nimi bude pracovat Odbor pro vzdělávání a přidružené pracovní skupiny, které by měly v příštím roce vzniknout. Obecně se dá usuzovat (ÚLŠ nepřijímala žádná usnesení), že účastníci většinou souhlasili se směřováním revize k vytvoření alternativního způsobu vzdělávání.  Zvažovanými kroky budou: modularizace vůdcovské zkoušky, případný posun čekatelské zkoušky coby kvalifikace pro účastníky skautského vzdělávání ve věku zhruba 15-19 let, která ale (možná) nebude nezbytnou podmínkou pro získávání dalších výchovných kvalifikací.

Předpokládáme, že o dalším průběhu revize budeme skautskou veřejnost informovat pravidelně, a to zhruba ve dvouměsíčních periodách. Pokud byste měli předběžný zájem se do revize zapojit, můžete už nyní napsat koordinátorce vzdělávacích týmů Simoně Kubátové na email simona.kubatova@skaut.cz, a ta vás později osloví s dalšími informacemi.

Na druhou stranu je nutné říci, že letošní ÚLŠ nebyla pouze o diskusích k revizi skautského vzdělávání, ale že velmi důležité bylo už to, že jsme se mohli po 3 pandemických letech opět setkat tváří v tvář. A samozřejmě nechyběly ani vzdělávací a sdílecí programy, ať už po vzdělávacích oborech, typech kurzů či obecně vzdělávací jako například „Psychická nepohoda na kurzu“, „Krása jako řeč těla“, „Moje cesta hrdiny“ a mnohé další.

Za tuto možnost setkání děkujeme celému přípravnému týmu, lektorům a servis týmu ÚLŠ 2022! 

(Lákalo by vás zapojit se do dalšího ročníku jako lektor či pořadatel? Napište nám na vzdelavani@skaut.cz.)

(Chtěli byste vědět, co řešily minulé ročníky ÚLŠ? Mrkněte sem.)

Michal Peroutka – Pérák
koordinátor vzdělávání